Sindicaliştii din învăţământ cer majorarea salariilor cu peste 60% şi modificarea programelor şcolare

Sindicaliştii din învăţământ se întâlnesc marţi, 15 septembrie, cu primul-ministru, ministrul de Finanţe şi ministrul Muncii pentru noi dezbateri pe tema educaţiei. Simion Hăncescu, preşedinte Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat la RomaniaTV.net că speră ca profesorii să primească creşteri salariale de peste 60% în următorii doi ani şi jumătate.

15 sept. 2015, 08:43
Sindicaliştii din învăţământ cer majorarea salariilor cu peste 60% şi modificarea programelor şcolare

Între sindicatele din Educaţiei şi Guvern există un acord, încă din 2014, de majorări salariile în învăţământ. În 2015, lefurile personalului didactic au crescut, în martie, cu 5%, iar următoarea creştere va avea loc, în septembrie, tot de 5%. Majorările salariale fac parte dintr-un pachet de creşteri de până la 30%. Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate la sfârşitul lunii trecute, la Guvern, într-o întâlnire între reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii. Marţi, sindicaliştii speră să obţină, într-o nouă rundă de negocieri, majorări salariale pe măsura celor promise medicilor.

„Aşteptările sunt imense. Sunt condamnaţi să rezolve problemele privind salariile profesorilor. Grila salarizării trebuie să vedem când va intra şi în ce tranşee se vor face creşterile pentru că acum măririle sunt în medie de 60 %, dar e puţin în opinia noastră şi să vedem în ce interval se măresc. Dacă se măresc în cinci ani nu ştiu dacă e bine. Undeva în doi ani jumătate ar fi rezonabil, a declarat Hăncescu.

Pe lângă tema salarizării din învăţământ, sindicaliştii vor pune problema unităţilor şcolare aflate într-o stare foarte proastă şi de asemenea, se va cere schimbări privind programa şcolară.

Astăzi vom discuta câteva chestii punctuale din acord privind pensionarea înainte de împlinirea vârstei standard. Trebuie să găsim o soluţie cât mai repede. Vom pune problema unităţilor de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară. Guvernul trebuie să găsească o soluţie pentru că este inadmisibil ca în 2015 să avem 2.500 de şcoli fără autorizaţie sanitară. Programele şcolare nu sunt aerisite. Învăţământul nu a fost un domeniu asupra căruia să se aplece nici autorităţile locale, nici statul român în ultimii 25 de ani”, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
 
Proiectul noii Legi a salarizării prevede venituri substanţiale pentru cadrele didactice. Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, iar al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei. Salariile de baza se stabilesc pe functii, clase potrivit studiilor, grade/trepte si gradatii.

Vezi aici: CREŞTERILE SALARIALE pentru cadrele didactice

Salarii de baza învăţământ universitar

1. profesor universitar – până la 7.868 lei

2. conferentiar universitar- până la 6.168 lei

3. sef lucrari ( lector universitar)- până la 4.370 lei

4. asistent universitar- până la 3.671 lei

5. preparator universitar- până la 2.826 lei

Salarii de baza învăţământ preuniversitar

1. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic I- pânp la 4.563 lei

2. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic II- până la 4.124 lei

3. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic definitiv-până la 4.005 lei

4. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic debutant- până la 2.394 de lei.

5. profesor studii superioare de scurta durata grad didactic I- până la 4.245 lei

6. profesor studii superioare de scurta durata grad didactic II- până la 4.005 lei

7. profesor studii superioare de scurta durata grad didactic definitiv- până la 3.891 lei

8. profesor studii superioare de scurta durata didactic debutant- 2.365 lei

9. institutor, maistru instructor studii superioare lunga durata grad didactic I- până la 4.245 lei

10. institutor, maistru, instructor studii superioare lungă durată grad didactic II- până la 4.005 lei

11. istitutor, maistru instructor studii superioare lungă durată didactic definitiv-până la 3.891 lei

12. institutor, maistru instructor studii superioare lunga durata grad didactic debutant – 2.365 lei

13. institutor, maistru instructor studii superioare scurta durata grad didactic I- până la 3.083 lei

14. institutor, maistru instructor studii superioare scurta durata grad didactic II- până la 2.909 lei

15. institutor, maistru instructor studii superioare scurta durata grad didactic definitiv- până la 2.745 lei

16. institutor, maistru instructor studii superioare scurtă durată grad didactic debutant- 1.989 lei

17. Învăţător, educatoare, maistru-instructor, (cu studii de nivel liceal= grad didactic I- până la 2.995 lei

18. Învăţător, educatoare, maistru-instructor, (cu studii de nivel liceal) grad didactic II- până la 2.666 lei

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat, la România TV, că salariile bugetarilor vor creşte cu circa 70%, potrivit proiectului legii salarizării. Lefurile ar urma să crească în trei etape între 2015 şi 2017.

Vezi şi:  LEGEA SALARIZĂRII: Ce bugetari primesc 100% pentru weekend şi sărbători legale

Potrivit proiectului legii salarizării propus de Guvern, salariile bugetarilor ar urma să crească în trei etape, în 2015, 2016 şi 2017, iar toți angajații din sistemul bugetar ar urma să fie plătiți la fel, în funcție de cinci clase de salarizare și de funcțiile angajaților. Inclusiv salariile demnitarilor se vor regăsi în noua lege a salarizării.

Creşterea salarială va fi, în medie, undeva la 70% pentru aproape 900.000 de bugetari şi 20% pentru cei care se află deja la un nivel de salarizare mare. Noua lege are cinci trepte şi nu 111 ca legea veche, care nici nu s-a implementat, iar fiecare bugetar va fi motivat corespunzător responsabilităţilor şi performanţelor pe care le are. Ne-am asumat politic că trebuie să avem o lege a salarizarii care să corespundă realităţilor socio-economice României anului 2015 şi în perspectivă„, a spus ministrul Muncii Rovana Plumb la România TV.

De exemplu, cei care au salariile cele mai mici vor avea şi cea mai mare creştere. De exemplu, un medic primar ar putea să primească până la 7.000 de lei pe lună, în timp ce medicul rezident ar putea lua peste 4.000 de lei. Şi profesorii vor ajunge la peste 4.000 de lei pe lună. Ceva mai mici vor fi salariile agenţilor de poliţie şi ale inspectorilor.

Ministrul Muncii nu a dat informaţii legate de cât din bugetul României va fi alocat pentru aceste creşteri salariale. „În ceea ce priveşte impactul bugetar, daţi-mi voie să fiu prudentă în continuare, să aştept comentariile şi amendamentele care vin de la partenerii sociali, de la ordonatorii de credite şi abia atunci vom putea avea un impact bugetar clar„, a mai declarat Rovana Plumb.

Veşti bune pentru medici, profesori şi bugetarii care lucrează în weeekend


loading...