Sindicaliştii discută, vineri, cu Dacian Cioloş despre salariului minim

Liderii mai multor confederaţii sindicale vor participa, vineri, la o întâlnire informală cu premierul Dacian Cioloş, pe tema salariului minim, a anunţat preşedintele Confederaţiei Naţionale "Cartel Alfa", Bogdan Hosu.

09 dec. 2015, 20:17
Sindicaliştii discută, vineri, cu Dacian Cioloş despre salariului minim

Pentru salariul minim vom avea întâlnire informală, pentru că se pare că nu se cunoaşte în continuare Legea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, care ar fi trebuit consultat înainte de promulgare, fiind cea mai înaltă instituţie de dialog social din România, fiind prezidată de primul ministru„, a spus Bogdan Hosu, potrivit Mediafax.

El a mai precizat că, în întâlnirea de vineri cu premierul Dacian Cioloş, ar urma să se discute şi problema bugetului de stat pe 2016.Rămâne să vedem care este finalitatea. Mai este timp ca Guvernul să dea o hotărâre de guvern legată de salariul minim pe economie. Ieri (marți, n.r.) în consiliul economic şi social s-a aprobat bugetul de stat cu nişte modificări, una dintre condiţionări fiind ca salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2016 să fie de 1.200 de lei„, a mai spus liderul sindical.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunțat ministrul Finanţelor, Anca Dragu. „Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României„, a spus Dragu.

CITEŞTE ŞI: Lider de sindicat: Guvernul nu a respectat procedura de a lăsa 10 zile pentru dezbaterea publică a bugetului