Sindicatele din ADP: Infractorii sfidează din penitenciar victimele infracţiunilor, cu sprijinul Guvernului

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor solicită Guvernului adoptarea de măsuri urgente pentru stoparea intrării în penitenciare a obiectelor interzise şi a continuării activităţilor infracţionale din detenţie.

16 oct. 2013, 11:17
Sindicatele din ADP: Infractorii sfidează din penitenciar victimele infracţiunilor, cu sprijinul Guvernului

„Lipsa instalaţiilor de bruiaj – o soluţie tehnică la îndemână, dar a cărei aplicare este refuzată din raţiuni greu de înţeles – şi a aparatelor de control – cele câteva existente sunt, cu puţine excepţii, fie nefuncţionale şi fie neautorizate – creşte exponenţial riscul pentru siguranţa penitenciarelor şi goleşte de sens finalitatea actului de justiţie reprezentat de aplicarea pedepsei privative de libertate. Cu sprijinul Guvernului României, infractorii sfidează din penitenciar în mod direct victimele infracţiunilor, dar şi românii care plătesc taxe şi impozite pentru a fi în siguranţă”, declară într-un comunicat de presă Florin Şchiopu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Acesta arată că angajaţii penitenciarelor efectuează sute de mii de ore suplimentare în scopul stopării acestui fenomen, „favorizat de ani buni de lipsa de reacţie a autorităţilor statului la avertismentele repetate transmise de către organizaţiile sindicale, organizaţii neguvernamentale şi mass-media, mult înainte ca deţinuţi-vedetă să fie subiect mediatic„, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI Preotul Penitenciarului Bacău, prins când introducea în unitate telefoane pentru deţinuţi, arestat

El mai spune că planurile de măsuri dispuse de către conducerea sistemului penitenciar în scopul opririi intrării obiectelor interzise se dovedesc a fi neconcludente datorită lipsei resurselor necesare punerii în practică a acestora, dar şi a dotărilor tehnice ce ar putea preveni, ceea ce se dovedeşte a fi dificil de combătut cu mijloacele existente.

„Modul în care se face în acest moment prevenirea şi combaterea criminalităţii favorizate de obiectele interzise care pătrund în penitenciare este perfect ilustrat de expresia deloc onoranta pentru o misiune publică: a căra apă cu sită. Degeaba descoperim, cu eforturi şi riscuri, mii de obiecte interzise, dacă fenomenul în sine nu poate fi controlat.

Cerem Guvernului României responsabilitate. Cerem intervenţie rapidă. Cerem Guvernului României respect pentru actul de justiţie. Cerem luarea unor măsuri urgente dar la îndemână. Dacă nu pentru buna funcţionare a sistemului penitenciar, măcar pentru siguranţa cetăţeanului”, mai declară preşedintele Federaţiei Sindicatelor din ANP.