Sindicatele din Educaţie s-au întâlnit cu ministrul Muncii. Hadăr: Am cerut unele corecţii pe grila de salarizare

Sindicatele din Educație au cerut și cer să se facă unele corecții, nu ajustări salariale, iar în acest sens consideră că nu este corect ca numai în anumite sectoare să se rezolve problemele, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr.
Marius Neagu
28 mai 2016, 15:04
Sindicatele din Educaţie s-au întâlnit cu ministrul Muncii. Hadăr: Am cerut unele corecţii pe grila de salarizare

În mod sigur, Ministerul Muncii poate veni cu o propunere, lucru pe care l-am discutat, acum două zile, cu domnul ministru al Muncii (Dragoș Pâslaru, n.r.). Ne-a spus că varianta pe care noi, Alma Mater, am propus-o pentru efectuarea unor corecturi în grila de salarizare de la personalul didactic din învățământul superior este greu de dus la realizare pentru că nu sunt bani și ne va propune o altă grilă. Practic, ni s-a retezat din start elanul și încrederea că am putea să beneficiem și noi, cei din Educație, de unele corecturi. Pentru că nu e vorba despre creșteri salariale, de lucruri ieșite din comun, nu vorbim despre Legea salarizării unitare (…) Eu îl tot aud atât pe dânsul (ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, n.r.), cât și pe prim-ministru, că nu sunt bani. Paradoxal, însă, sistemul de învățământ a fost și este cel mai corect dintre toate, cu cele mai corecte și minuțioase calcule din punct de vedere al angajării salariaților. Repet, acum nu s-a pus problema unei ajustări salariale sau o optimizare, precum în Sănătate. Noi am cerut unele corecții, pentru nu e corect atunci când într-un sistem bugetar se pune problema rezolvării de probleme numai în anumite sectoare„, a afirmat Hadăr.

Potrivit liderului sindical, marșul de protest anunțat pentru data de 1 iunie ar putea fi anulat numai dacă Ministerul Muncii vine cu o propunere de ultim moment care să mulțumească sindicatele.

Sper ca domnul ministru să vină cu o propunere care ne va mulțumi. Noi mergem, însă, la minister, cu sufletul îndoit și cu încredere minimă, că am putea să fim mulțumiți față de ceea ce ni se propune. Ne interesează să ajungem, totuși, la o discuție finală, pentru că senzația noastră este că, din păcate, se trage de timp. Domnul ministru poate o fi simpatizant al jocului de fotbal, și știm că acolo atunci când ești în avantaj mai tragi de timp, dar nu știm în ce avantaj este dânsul. În general, ministrul ne-a arătat că vrea să rezolve problema, dar dacă nu ai bani și vrei să cârpești totul, cârpit rămâne. Noi ne vedem de ale noastre. Am arvunit autocarele care vor veni cu demonstranții pe 1 iunie la București. Practic, nu văd cum am putea da înapoi, decât dacă domnul ministru ne spune că s-au găsit posibilități financiare și pentru cei din Educație. În acest sens, corecțiile ar trebui să se facă de la 1 august, cel târziu de la 1 ianuarie 2017, ori pe noi ne trimite în august 2017. Să fim serioși, nu putem accepta așa ceva!„, a spus Hadăr.

Sindicatele din învățământ au sâmbătă o nouă întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru a discuta pe marginea salarizării din sistemul educațional.

Marți, aceleași sindicate au avut negocieri cu reprezentanții Guvernului, în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.

În acest context, 15.000 de salariați din învățământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marș de protest din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african