Sindicatele din Sănătate pichetează Ministerul Muncii. Regulamentul sporurilor, analizat în şedinţa de Guvern de joi

Regulamentul sporurilor pentru angajaţii din sistemul medical va fi propus spre aprobare în şedinţa de joi a Guvernului, în timp ce sindicaliştii din sănătate continuă protestele şi ar urma să picheteze sediul Ministerului Muncii, principala nemulţumire fiind legată de plafonarea sporurilor la 30%. Ei spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale.

29 mart. 2018, 03:42
Sindicatele din Sănătate pichetează Ministerul Muncii. Regulamentul sporurilor, analizat în şedinţa de Guvern de joi

UPDATE: Aproximativ două sute de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas protestează, joi, în faţa Ministerului Muncii, fiind nemulţumiţi de salarizarea personalului şi de condiţiile de muncă. Aceştia spun că dacă nu le sunt soluţionate cererile, vor intra în grevă generală.

De altfel, sindicaliştii Sanitas au anunţat că vor continua protestele după ce, în urma negocierilor pe care le-au avut marţi la Ministerul Sănătăţii, nu au obţinut creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de plafonarea salariilor printr-un prag de 30% care ar crea sporuri inechitabile în rândul personalului din sistemul de sănătate.

Reprezentanţii TESA au susţinut că sunt în continuare nemulţumiţi pentru că Legea 153 discriminează o parte dintre lucrătorii din sistemul sanitar, respectiv infirmieri, biochimişti, biologi, moaşe, personal TESA, dar şi din cel de asistenţă socială.

„Personalul TESA rămâne în continuare discriminat, pentru că nu este în regulamentul sporurilor. Oamenii noştri sunt extrem de supăraţi, extrem de furioşi. Cred că Guvernul trebuia să ia în serios situaţia din sistemul sanitar, este o situaţie explozivă. Nu suntem mulţumiţi de ceea ce s-a discutat, nu s-a văzut un progres real, deci mergem înainte pe linia protestelor şi noi, Uniune TESA, suntem pregătiţi de grevă generală”, a spus preşedintele Uniunii TESA din Sănătate, Valentin Liviu Chifor.

Aproximativ trei sute de sindicalişti Sanitas au pichetat, marţi, sediul Ministerului Sănătăţii, acţiunea făcând parte din calendarul anunţat al protestelor care se va încheia cu un miting în a doua jumătate a lunii aprilie.

Şedinţa Guvernului este programată de la ora 13.00. „În şedinţa de Guvern, propunem spre aprobare regulamentul sporurilor, anexele 1 – 9, care sunt publicate în transparenţă decizională pe site-ul ministerului. Din acest moment, de la 1 martie, acest regulament va fi aplicabil pentru salariile angajaţilor din Sănătate”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a spus că regulamentul prevede diferite procente de sporuri pe diverse categorii de personal, diverse specialităţi. „Plafonarea de 30% este cuprinsă în Legea 153 a salarizării. În regulamentul pentru sporuri au fost negociate cu sindicatele, pe diverse categorii, sporurile corespunzătoare. Ele sunt până la maxim 85%, pentru că se aplică la o bază mai mare, la cea din ianuarie 2018”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a spus că salariile medicilor vor creşte, iar nemulţumirile vor fi rezolvate pe parcurs.

„Am spus că această lege ne ajută să menţinem medicii în ţară. Sistemul are nevoie de medici pentru a avea un act medical de calitate. Acum, probabil există nemulţumiri. Care vor fi rezolvate pe parcurs. Eu le-am cerut să aibă răbdare pentru 2018, să aibă răbdare să vadă fluturaşii de salarii. Pentru personalul medical, salariile cresc. Salariile brute, încadrările până în 170%, salariile nete, 80-85%. Sunt situaţii şi de 100%”, a mai afirmat Pintea, susţinând că salarile unora dintre medici vor ajunge la 4.000 de euro.

Conform ministrului, cuantumul sporurilor poate fi depaşit peste nivelul stabilit astfel: la nivelul rezultat din aplicarea anexelor, diferenţa poate fi suportată din veniturile proprii realizate în condiţiile legii şi/sau din finanţări ale autorităţilor publice locale în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.

„Orice spital care va dori să acorde sporurile la nivelul maxim prevăzut de regulament o poate face din venituri proprii. Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a făcut această propunere şi sindicaliştilor din sănătate care au mers săptămânal la întâlniri cu oficialii din Ministerul Sănătăţii, nemulţumiţi de plafonarea sporurilor.   

Ministrul Sănătăţii a susţinut că prin elaborarea grilei de sporuri şi a modului de aplicare a acestora se aduce un echilibru între veniturile obţinute de salariaţii spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celor care sunt în subordinea autorităţilor publice locale, dar şi între categoriile de salariaţi. 

Plafonarea sporurilor la 30% este principala nemulţumire a Federaţiei Sanitas, care în urmă cu două săptămâni a anunţat declanşarea protestelor. Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

Marţi. aproximativ două sute de sindicalişti Sanitas au pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, iar joi, de la ora 11.00, ar urma să picheteze sediul Ministerului Muncii.

Reprezentanţii Sanitas spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sănătate, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.