Sindicatul Viitorul Mineritului, scrisoare deschisă către ministrul de Extrerne, Titus Corlăţean

Sindicatul Viitorul Mineritului solicită Ministerului de Externe român să își exprime poziția față de prezența anunțată a Secretarului de Stat Maghiar pentru Mediu - Zoltan Illes (omologul Ministrului român al Mediului – Atilla Korodi) la o acțiune de protest pe teritoriul României, organizată în data de 11 Mai 2014, de către Consiliul Național Maghiar din Transilvania si Partidul Popular Maghiar din Transilvania și să solicite urgent explicații guvernului maghiar față de această împrejurare.

08 mai 2014, 13:01
Sindicatul Viitorul Mineritului, scrisoare deschisă către ministrul de Extrerne, Titus Corlăţean

„Participarea unui ministru al Guvernului Ungar, alături de Laszlo Tokes și alți politicieni maghiari la un protest împotriva locurilor de muncă din Roșia Montană, poate provoca convulsii sociale greu de imaginat, într-o comunitate dur încercată de recentele disponibilizări din minerit, care pun în pericol existența a peste 1.000 de familii de mineri.

Tensiunile sociale din Roșia Montană au atins deja cote alarmante, iar membrii de sindicat își doresc reînceperea grabnică a mineritului la Roșia Montană, pentru a avea locuri de muncă și a asigura un trai decent pentru copiii lor și nu pot fi de acord cu prezența unor înalți demnitari ai statului maghiar și ale unor organizații străine la Roșia Montană.

Considerăm că prezența unui membru al Guvernului Ungariei pe teritoriul României la o acțiune de protest îndreptată împotriva unui proiect minier de interes național, constituie nu doar o ofensă la adresa membrilor de sindicat ci și o imixtiune în afacerile interne ale Statului Român și prin urmare Mnisterul Afacerilor Externe trebuie să ia urgent o poziție.

Solicităm Ministerului de Externe să ne comunice poziția sa cu privire la participarea unui înalt demnitar maghiar la protestul organizat de către Consiliul Național Maghiar din Transilvania și Partidul Popular Maghiar din Transilvania, la Roșia Montană. Cerem, de asemenea, să dispuneți verificări cu privire la celelalte acțiuni îndreptate împotriva proiectului de la Roșia Montană, pentru a vedea dacă sunt finanțate de guvernul de la Budapesta. Ne referim aici la recentele proteste din Câmpeni, la articolele d-lui Mihai Goțiu sau la avocații care acționează în instanță orice progres al proiectului minier.

Avem încredere că dreptul la muncă și la o viață mai bună pentru noi și familiile noastre ne vor fi respectate și sperăm să putem reporni de urgență mineritul la Roșia Montană, pentru a aduce locuri de muncă și bunăstare pentru întreaga zonă”, se precizează în comunicat.