Alexandru Rogobete a explicat că reducerea posturilor în sănătate nu a fost niciodată subiect de discuție în Guvern sau în alte forumuri oficiale și a menționat că această scădere a numărului de paturi nu este legată de personalul angajat. Dimpotrivă, odată cu dezvoltarea serviciilor ambulatorii de specialitate, ar putea apărea chiar necesitatea angajării unor cadre suplimentare.
Ministrul Sănătății a mai spus că este nevoie de o reașezare corectă și adaptată anului 2025 a serviciilor de sănătate, iar din punctul său de vedere, reformele prioritare sunt cele care cresc accesul pacienților la servicii medicale. În acest sens, Rogobete a evidențiat importanța dezvoltării medicinei prespitalicești, a ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie. De asemenea, a menționat reformele din domeniul prevenirii, inclusiv dezvoltarea programelor de screening nu doar pentru cancer, ci și pentru alte afecțiuni cronice, cardiace, neurologice, oftalmologice sau stomatologice.
El a afirmat că această reașezare a serviciilor de sănătate este necesară, în paralel cu o evaluare adaptată și corectă a performanței în sistemul medical, conform cerințelor anului 2025.
„Ce vreau să înțeleagă oamenii, această reformă vine în sprijinul lor. Nu o să dispară spitale, nu o să dispară paturi fizic. (…) Sub nicio formă reducerea numărului de posturi din sănătate nu a fost discutată, nu a fost pusă pe masa discuțiilor nici la guvern și niciunde, iar această reducere cu 20% a numărului de paturi nu are legătură cu numărul de posturi. Din contră, s-ar putea să avem nevoie de personal suplimentar odată ce dezvoltăm ambulatoriul de specialitate.
Cele mai importante reforme, din punctul meu de vedere, se axează pe creșterea accesului pacienților la servicii de sănătate și aici mă refer în special la medicina prespitalicească, ambulatoriul de specialitate, medicina de familie. Reforme importante în zona prevenției pentru accelerarea și creșterea și dezvoltarea programelor de screening și nu mă refer doar la cancer, ci și la alte boli cronice, boli cardiace, neurologice, oftalmologice, stomatologice și așa mai departe. O reașezare dacă doriți a serviciilor de Sănătate cred că este necesară, la pachet cu o reașezare corectă și adaptată anului 2025 pentru evaluarea performanței în serviciul medical”, a spus Rogobete la Digi24.
Ministrul a anunțat că miercuri va avea o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor reprezentative din sănătate, unde vor fi abordate subiecte legate de reformele care urmează să se implementeze în sistemul medical, dar și chestiuni legate de veniturile personalului medical. El a menționat că discuția va include și impactul măsurilor fiscale asupra veniturilor, însă a subliniat că legislația fiscală nu este domeniul său direct de competență.
„Mâine voi avea o întâlnire cu sindicatele reprezentative din sănătate pentru a discuta nu doar măsura fiscală a României, pentru că după cum bine știți nu ministrul Sănătății face măsura fiscală, modul de impozitare și de taxare a veniturilor. (…) Întâlnirea de mâine se va axa în special pe reformele pe care le dorim în sănătate în perioada imediat următoare și vom avea o discuție și despre impactul asupra veniturilor pentru personalul medical din sănătate”, a transmis Alexandru Rogobete.
Referitor la fenomenul concediilor medicale fictive, Rogobete a declarat că, deși nu este o problemă răspândită în tot sistemul, există câțiva medici care au eliberat un număr suspect de mare de astfel de concedii. Ministrul a explicat că aceste concedii sunt documentate cu diagnostice și investigații, nu sunt simple hârtii, dar a atras atenția că este fizic imposibil ca într-o zi de lucru să fie eliberate un număr foarte mare de astfel de documente. El a subliniat că intenția sa este să reducă acest fenomen cât mai mult posibil și că este deschis la modificări legislative.
„Există zeci de medici care au eliberat un număr de concedii medicale atât de mare, încât eu am semne de întrebare, pentru că fizic nu este posibil în opt ore de lucru să eliberezi atât de multe concedii medicale. Acestea au în spate diagnostice, investigații. Adică nu este o simplă hârtie pe care o completează cineva. (…) Nu este un fenomen larg răspândit. Se vede deja din cifre acest lucru. Intenția mea este să stopăm acest fenomen pe cât se poate. Eu sunt conștient că nu-l vom reduce la zero, dar îl vom stopa pe cât se poate și, de ce nu, să realizăm modificări legislative care să reducă pe viitor acest fenomen”, a punctat ministrul Sănătății.