Singurul aparat foto adus de pe Lună pe Pământ s-a vândut la licitaţie cu o sumă imensă

Aparatul foto Hasselblad 500 EL, scos la licitaţie sâmbătă, 22 martie, a fost adjudecat cu 660.000 euro, noul proprietar fiind un japonez, relatează metronews.fr.

25 mart. 2014, 09:47
Singurul aparat foto adus de pe Lună pe Pământ s-a vândut la licitaţie cu o sumă imensă

Aparatul era evaluat între 150.000 şi 200.000 euro şi a fost prezentat la licitaţie de galeria Westlicht din Viena (Austria), fiind singurul exemplar care a fost pe Lună şi a fost adus înapoi pe Pământ, scrie Agerpres.

Omul de afaceri Terukazu Fujisawa şi-a adjudecat obiectul istoric după o licitaţie extrem de disputată, care începuse cu 80.000 euro. Noul proprietar este fondatorul reţelei de magazine foto Yodobashi Camera, iar aparatul a aparţinut până acum unui colecţionar italian.

Este celebru fiindcă a fost folosit în timpul misiunii Apollo 15 din 1971. Nu este primul aparat dus pe Lună (şi Neil Armstrong a avut unul în misiunea din 1969), dar este singurul care a fost adus înapoi. Toate celelalte au fost lăsate pe satelitul natural al Terrei ca să lase cât mai mult loc eşantioanelor prelevate pentru a fi analizate.

Aparatul foto a fost utilizat de astronauţii James Irwin şi Dave Scott, care au făcut cu el 229 fotografii în cursul misiunii desfăşurate între 26 iulie şi 7 august 1971. Produs de prestigioasa firmă suedeză Hasselblad, aparatul a fost conceput special pentru a rezista condiţiilor excepţionale din misiunea în spaţiu. Are 0,8 kg şi este în stare de funcţionare, încheie metronews.fr.