Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Preţul terenurilor agricole din România variază între 1.500 şi 2.700 de euro/hectar, în funcţie de gradul de comasare şi calitatea solului, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Andrada Ghira
28 feb. 2012, 12:18
Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Studiul arată că până la sfârşitul acestui an preţurile pe metru pătrat în cazul terenurilor comasate şi care se află în locaţii cheie ar putea înregistra creşteri de până la 20% faţă de media pieţei. Preţurile pentru terenurile cu păduri variază între 2.000 şi 5.000 de euro/hectar.

„În contextul economic actual, caracterizat de volatilitate pe piaţa imobiliară tradiţională şi pe fondul unei crize alimentare, asistăm la un interes semnificativ pentru terenurile agricole în România, atât din partea companiilor locale, cât şi din partea celor străine, care nu sunt investitori tradiţionali în agricultură. Credem că preţul terenurilor agricole este probabil să se situeze pe un trend crescător pe termen mediu. Având în vedere interesul pentru astfel de achiziţii, estimăm că tranzacţiile cu terenuri agricole vor reprezinta 50% din totalul de tranzacţii care se vor încheia în acest an”, spune Marius Gricorică, senior business analyst la DTZ Echinox.

În perioada 2000-2008, preţurile terenurilor au crescut cu 300%, se mai arată în studiul citat. România are o capacitate agricolă de 14,7 milioane hectare de teren, din care doar 10 milioane de hectare sunt folosite ca terenuri arabile. Un studiu realizat în 2008 arată că 6,8 milioane hectare sunt nefolosite. Din totalul de 14,7 milioane hectare de teren, 10 milioane hectare reprezintă teren arabil, 3,3 milioane hectare teren pentru păşune, 220.000 de hectare teren pentru cultivarea viţei de vie şi 206.000 hectare teren pentru livezi.

De asemenea, 90% din terenurile agricole sunt deţinute de privaţi, iar 500.000 de hectare sunt disponibile spre vânzare. Dar, o problemă o constituie parcelarea terenurilor între moştenitori, ceea ce face dificilă găsirea unor terenuri cu suprafeţe mari. Astfel, terenurile cu suprafeţe mari sunt foarte rare. Pentru obţinerea unei suprafeţe de 1.000 de hectare, de exemplu, ar trebui ca un investitor să cumpere terenuri de la 500 – 900 de proprietari, procedură ce poate dura până la câteva luni, în funcţie de numărul de vânzători implicaţi în acest proces şi de disponibilitatea lor de a semna actele la un notar, se mai arată în studiul DTZ Echinox. În general, preţul pe hectar al terenurilor agricole comasate este mai mare cu 50% faţă de cel al parcelelor mai mici.

Deşi preţurile terenurilor agricole din România au urmat un trend crescător în ultimii ani, aceste valori sunt de trei până la şapte ori mai mici decât în alte state europene. Estimările arată că acest nivel se va menţine în următorii ani.

 

Preţurile terenurilor agricole diferă de la o regiune la alta. Spre exemplu, în partea de nord-est şi sud-est, preţul mediu este de aproximatic 1.500 – 1.600 euro/hectar, în timp ce în judeţele din apropierea Bucureştiului, media este de 2.000-2.700 euro/hectar.

În ceea ce priveşte terenurile cu păduri, România deţine şase milioane de hectare, adică 25% din suprafaţa ţării. Din acest total, 4 milioane de hectare sunt deţinute de autorităţile române. Volumul mediu de lemn la hectar este de 217 metri cubi, faţă de media europeană de 147 metri cubi. Marea majoritate din pădurile de vânzare din România cu vârste de 60-70 de ani nu au fost încă exploatate.

 

 

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Cum se spală corect pernele la mașina de spălat, fără să le deteriorezi. Trucul banal pe care puține gospodine îl pun îl aplicare
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu mașini pe motorină și benzină din 13 ianuarie. Se taxează automat
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
A murit mare actor de comedie. Făcea oamenii să râdă de fiecare dată
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ciolacu a dat ordinul pe pensii. Data când vor crește iar pensiile în România: Așa e normal
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Propunerile radicale ale AfD pentru Germania: întoarcerea la gazul rusesc și rezilierea politicii climatice a UE
MediaFlux
DECIZIA MOMENTULUI în POLITICĂ! BOLOJAN a CONFIRMAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre