Singurul specialist român în medicina de dezastru dă un verdict clar: „Trebuie luate măsuri drastice de o persoană necompromisă. Medicina de dezastru nu e una a democraţiei”

Profesorul Dan-Ioan Mănăstireanu, singurul specialist în medicina de dezastru din România, susţine că, în țara noastră, trebuie luate măsuri foarte drastice în încercarea de a opri pandemia de coronavirus.

12 oct. 2021, 15:10
Singurul specialist român în medicina de dezastru dă un verdict clar: „Trebuie luate măsuri drastice de o persoană necompromisă. Medicina de dezastru nu e una a democraţiei”

Dan-Ioan Mănăstireanu, specialist în medicina de dezastru, spune că, în ciuda situaţiei dramatice provocate de valul 4 al pandemiei de Covid, el nu a fost contactat de autorităţi pentru a căuta soluţii şi nici nu ştie dacă la nivelul Ministerului Sănătăţii există un plan în acest sens.

„Trebuie luate măsuri foarte drastice, printre care vaccinarea tuturor cadrelor medicale. Dacă vrem să ținem școlile deschise, vaccinarea tuturor profesorilor. Am avut o vară întreagă de liniște și uzuri, în care nu s-a făcut nimic pentru convingerea oamenilor. Acum, nu avem decât să luăm măsuri drastice. Măsurile trebuie luate de un om care nu este compromis, iar conducerea sistemului sanitar este absolut compromisă, iar oamenii nu mai au încredere în ei”, a explicat profesorul Dan-Ioan Mănăstireanu pentru Gândul.

Acesta a subliniat faptul că eșecul campaniei de vaccinare trebuie căutat la nivelul clasei politice, dar și în presă.

Ce este medicina de dezastru, explicată de singurul specialist român în această ramură

„Medicina de dezastru nu este medicină, ci organizare, leadership cu mână de fier. Nu avem medici, medicamente, nu avem locuri și avem o multitudine de bolnavi. Acestea sunt condițiile medicinei de dezastru, iar în aceste condiții, organizarea și conducerea contează. Avem nevoie de lideri, nu de oameni politici și, din păcate, șeful DSU nu s-a impus ca un lider, iar cea mai clară demonstrație este că nici pe subordonații lui nu a reușit să-i convingă să se vaccineze. Peste 40% nu sunt vaccinați dintre cei care lucrează acolo. Medicina de dezastru nu este una a democrației, este o medicină de dictatură”, spune profesorul Mănăstireanu.

”Igiena și medicina de dezastru fac parte din sănătatea publică. Medicina de dezastru este igiena situațiilor de criză, iar igiena este cea care contribuie la prevenția dezastrelor, care sunt îmbolnăvirile, dar și a dezastrelor naturale sau a celor produse de mâna omului”, mai explică el.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este singurul specialist în medicina de dezastru din România, profesorul susține că autoritățile române nu au apelat la expertiza sa de când a început pandemia de COVID-19. Asta deși, la începutul anilor 2000, pe vremea când lucra la Ministerul Sănătății, a realizat un plan de dezastru.

„Având în vedere că am fost realmente ignorat de factorii de răspundere din segmentul de decizie privind intervenția în pandemia COVID, nu am de unde să știu dacă există un astfel de plan la nivelul Ministerului Sănătății. Ce știu sigur, pentru că transpare din acțiunile actuale, este că toți decidenții nu iau măsurile care se impun, și mă refer la Ministerul Sănătății, la care se adaugă haosul de la nivelul DSU. De altfel, căutați să vedeți ce planuri au spitalele și DSP-urile”, mai spune profesorul Mănăstireanu.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, noi precizări privind doza patru. Cine sunt persoanele care vor face patru doze de vaccin anti-covid


loading...