Sinn Fein afirmă că Brexitul este INCOMPATIBIL cu Acordul de la Belfast

Liderului partidului nord-irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a declarat joi că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este "o ameninţare clară şi iminentă" pentru Acordul de la Belfast privind procesul de pace dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

23 feb. 2018, 12:16
Sinn Fein afirmă că Brexitul este INCOMPATIBIL cu Acordul de la Belfast

McDonald susţine că Brexitul  „este incompatibil” cu înţelegerea semnată în 1998 de către guvernul britanic şi cel irlandez, care a pus capăt violenţelor şi care a statuat un guvern descentralizat în Irlanda de Nord.

Preşedintele Sinn Fein consideră că rămânerea Irlandei de Nord în Piaţa Unică europeană şi în Uniunea Vamală a UE după Brexit este „singura metodă” pentru prevenirea unei situaţii tensionate, potrivit Mediafax.

„Realitatea este că Brexit, fie că va fi dur sau lin, reprezintă o ameninţare clară şi iminentă pentru funcţionarea economică, socială şi politică a Irlandei de Nord. Şi noi avem linii roşii, iar a mea este pacea, stabilitatea şi prosperitatea în Irlanda de Nord”, a spus Mary Lou McDonald.

Liderul politic nord-irlandez a avertizat că reintroducerea oricărui tip de frontieră pe insulă după Brexit trebuie evitată, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Deputaţii îi cer Theresei May să se asigure că Marea Britanie va avea autonomie deplină de reglementare

„A impune o astfel de măsură ar reprezenta o catastrofă în ceea ce priveşte comerţul nostru, în ceea ce priveşte accesul la servicii … în ceea ce priveşte modul în care oamenii îşi trăiesc viaţa de zi cu zi”, a transmis McDonald.

Premierul britanic Theresa May a exclus cu fermitate varianta în care Irlanda de Nord ar avea un statut diferit faţă de restul Marii Britanii în raport cu Uniunea Europeană după luna martie a anului 2019, potrivit Mediafax.

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.