Sinucidere suspectă: Colegii jurnalistei britanice Jacqueline Sutton nu cred că ea şi-ar fi pus capăt zilelor

Jacqueline Sutton, o cercetătoare britanică care lucra pentru o organizație neguvernamentală în Irak, a fost găsită spânzurată sâmbătă seara în toaleta de pe aeroportul din Istanbul, după ce ratase avionul care urma s-o ducă la Erbil, în Kurdistanul irakian.

21 oct. 2015, 07:09
Sinucidere suspectă: Colegii jurnalistei britanice Jacqueline Sutton nu cred că ea şi-ar fi pus capăt zilelor

Ea părăsise Londra după-amiaza târziu și sosise cu un avion în Turcia în jurul orei 22:00. Un al doilea avion, care urma s-o ducă în Irak, decola la miezul nopții. Sutton ar fi intrat în panică după ce a realizat că nu are destui bani pentru a cumpăra un nou bilet, a presupus agenția de presă Anadolu, fără să citeze sursele ipotezei. Corpul său neînsuflețit a fost descoperit de trei cetățeni ruși. Media locale au indicat că femeia s-ar fi spânzurat cu șireturile încălțărilor sale. Această versiune a fost vehement contestată de rudele și prietenii săi.

‘Circumstanțele morții sale nu sunt clare, iar noi încercăm să restabilim faptele’, a declarat imediat angajatorul său, Institut for War and Peace Reporting (IWPR). Directorul executiv al IWPR, Anthony Bordin, a cerut o anchetă ‘deschisă și transparentă’, subliniind că este dificil de acceptat teza sinuciderii. Referitor la versiunea vehiculată de presă turcă privind ‘șireturile’, el a spus că ‘nu este sigur că ea purta încălțări cu șireturi’.

‘Teoria potrivit căreia ea s-ar fi sinucis din cauza unui avion pierdut nu este credibilă’, a declarat pentru France 24 vechea sa prietenă și colegă de la Australian National University, Susan Hutchinson. Jane Pearce, directoarea Programului Alimentar Mondial al SUA (PAM) în Irak, este la fel de sceptică: ‘Deplâng moartea prietenei și colegei mele Jacky Sutton. Nu cred în ceea ce relatează presa’ (turcă), informează Agerpres.

Citeşte şi O jurnalistă suspectă de TERORISM, arestată în România

Jurnaliști, lucrători umanitari, responsabili ai programelor de dezvoltare, toți cei care o cunoșteau sunt de acord că sinuciderea sa este improbabilă. Jurnalistul irakian Mazin Elias, care a lucrat cu ea, a declarat în Mail Online că este ‘imposibil’ ca ea să se fi sinucis. ‘Scopul ei era să amelioreze viața altora. Și să se sinucidă ? Este complet nebunesc’, a reacționat Mazin Elias. ‘Nu vorbim despre o fată oarecare. Era o femeie în toată firea, o femeie cu responsabilități. Pentru mine, Jacky a fost ucisă.’

Potrivit BBC, sora lui Jacky s-a dus la Istanbul însoțită de un angajat al IWPR pentru a întâlni autoritățile turce și engleze. Pentru moment, MAE britanic nu a făcut decât să confirme moartea cetățenei sale.

În general, anunțul morții sale a fost un șoc pentru toți colegii săi care o descriu în unanimitate ca pe o persoană de ‘natură pozitivă’. Jacqueline Sutton a lucrat ca jurnalist pentru BBC World Service și Radio Vatican între anii 1998 și 2000, efectuând de asemenea misiuni pentru ONU în numeroase țări, precum în Afganistan, Iran, Ghana și Irak, potrivit IWPR. Divorțată și fără copii, Sutton, care vorbea cinci limbi, pare să fi trăit mai multe vieți, uneori paralel. Recent, ea fusese numită șefă a biroului irakian al IWPR care susține jurnaliștii ce activează în țări din zone de război.

Într-un comunicat, ONG afirmă că încearcă să afle mai multe despre circumstanțele neclare ale morții sale.’Ea era extrem de sclipitoare, de înaltă competență și se putea descurca în medii dificile. Și era iubită de toți. Suntem total în stare de șoc. Jacky revenea în Irak plină de proiecte, în special pentru combaterea extremismului violent care amenință țara de care se atașase atât de mult. A fost una dintre cele mai bune specialiste ale noastre în programe de dezvoltare privind Irakul și și-a dedicat aproape zece ani din viață pentru a ajuta această țară’, a mai indicat IWPR.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR. Un tânăr a fost găsit spânzurat: medicul de pe ambulanţa chemată era chiar fratele său

Jacky Sutton cunoștea riscurile meseriei sale. Predecesorul lui Sutton în Irak, Ammar al-Shahbander, fusese ucis într-un atac cu bombă, atribuit Statului Islamic, cu doar cinci luni în urmă, amintește IWPR. Ea se deplasase la Londra tocmai pentru a participa alături de familia acestuia la o ceremonie religioasă care îl comemora săptămâna trecută. Sutton lucra la un studiu asupra dezvoltării internaționale pentru Centrul de studii arabe și islamice de pe lângă Australian National University. ‘Când și-a reluat munca, noi știam că este o activitate primejdioasă într-o țară periculoasă’, comentează prietena sa Hutchinson în The Guardian. În iunie, Jacky Sutton abordase în treacăt acest subiect cu fondatoarea revistei Her Camberra, Amanda Withley. Ea explicase că și-a schimbat locuința la Ebril din teamă că cineva s-ar fi introdus acolo pentru a o ucide.

Președintele parlamentului irakian, Salim al-Juburi, a cerut la rândul său autorităților turce să ‘clarifice pe deplin circumstanțele acestui incident’, potrivit unui comunicat. „A murit în circumstanțe misterioase pe un aeroport turc în drum spre Irak, unde urma să meargă pentru a ajuta țara noastră”, a adăugat el în declarație.

Stutton dezvoltase un stres posttraumatic după ce a fost arestată sub suspiciunea de a fi spion în timpul unei misiuni a sale în Eritreea la mijlocul lunii 1990, înainte de a fi ‘expulzată’ din această țară, dar își revenise.

Imagini ale camerelor de supraveghere, care o arătau pe Sutton sosind în aeroportul din Istanbul, circulau marți pe rețelele de socializare. În această înregistrare de câteva secunde, ea poate fi văzută trecând prin controlul de securitate cu două genți. Apoi, mergând pe aleile aeroportului. Este îmbrăcată într-un mantou mov, poartă blugi și pantofi de baschet albi. În alte imagini, poate fi văzută purtând purtând ceea ce pare a fi o sacoșă cu cumpărături. Ea urma să se ducă la Erbil pentru a-și continua, între altele, studiul despre femeile jurnaliste în Irak.