Sirenele vor răsuna miercuri în România. Reîncep exercițiile de alarmare a populatiei. Ce vor trebui să facă românii la 1 martie 

IGSU a anunțat că va relua exercițiul național de alarmare a populației, „Miercurea Alarmelor”. Sirenele vor răsuna în România în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

28 feb. 2023, 16:10
Sirenele vor răsuna miercuri în România. Reîncep exercițiile de alarmare a populatiei. Ce vor trebui să facă românii la 1 martie 

Sirenele vor răsuna miercuri în România. Reîncep exercițiile de alarmare a populatiei. Astfel, în intervalul orar 10.00 – 11.00, se vor testa și verifica echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Pe timpul simulărilor vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților, a transmis IGSU.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Autoritățile sfătuiesc cetățenii să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență.

”Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate”, a explicat IGSU.

Alarmarea populației se realiza cu un număr de 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice şi 2.150 sirene electronice.

Situația privind acționarea sirenelor de alarmare publică:
– în sistem centralizat: 3.070 sirene de la nivel județean, municipal, orășenesc şi local (40,72%);
– în sistem necentralizat (local de la panourile de comandă): 4.469 sirene (59,27%).