SIRIA: Evacuare cu scandal din Alep. Peste 20.000 de persoane evacuate din estul oraşului

Peste o mie de persoane au putut părăsi luni estul oraşului sirian Alep, în cadrul unei noi operaţiuni de evacuare a locuitorilor din acest cartier al rebelilor asediat de regim, a declarat pentru AFP un responsabil al serviciilor medicale, relatează Le Figaro.

19 dec. 2016, 03:50
SIRIA: Evacuare cu scandal din Alep. Peste 20.000 de persoane evacuate din estul oraşului

UPDATE Circa 20.000 de persoane au fost evacuate până în prezent din estul Alep, iar eforturile continuă pentru scoaterea din oraș a altora

UPDATE 47 de copii blocați într-un orfelinat din Alep au fost evacuați în siguranţă, potrivit UNICEF. Unii dintre copii erau în stare critică din cauza rănilor și a deshidratării. ‘Evacuarea în ultimele zile a acestor orfani, împreună cu mii de alți copii, din estul Alep este o rază de speranță pe fondul unei realități sumbre pentru copiii din Siria’, a declarat directorul regional al UNICEF, Geert Cappelaere. Cu toate acestea, agenția ONU a avertizat că mulți copii vulnerabili, inclusiv orfani și copii separați de familiile lor, se află în continuare în estul Alep și au nevoie de protecție imediată.

UPDATE Ahmad al-Dbis, şeful unităţii medicilor şi voluntarilor ce cordonează operaţiunea de evacuare, a precizat că aproximativ 1.200 de persoane, inclusiv femei şi copii, au ajuns în vestul metropolei după suspendarea acestor operaţiuni de către regim.

Consiliul de Securitate al ONU va vota luni dimineață asupra unei rezoluții care prevede desfășurarea de observatori la Alep, în Siria, pentru a superviza procesul de evacuare și asistența umanitară, au informat duminică surse diplomatice, potrivit AFP.

Autobuze care urmau să evacueze locuitori din două localități proregim în Siria au fost atacate duminică de oameni înarmați, dar acest incident nu ar trebui să influențeze evacuarea extrem de așteptată din zona rebelă din Alep, potrivit unei surse militare, citată de AFP.

„Cinci autobuze care transportau 350 de persoane au sosit din zona de est a Alepului, din cartierele asediate”, a declarat Ahmad al-Dbis, șeful unei unități de medici și voluntari care coordonează evacuarea în apropiere de Khan al-Assal, teritoriu rebel la vest de oraș unde sosesc persoanele evacuate.