Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de cutremur nu funcţionează în Capitală

Cutremurul de marţi vine în mijlocul unei dispute legate de sistemul de avertizare a populaţiei în caz de seisme. Acesta nu este funcţional în Capitală din cauza infrastructurii. Invenţia acestui sistem este românească şi îi aparţine fiului lui Gheorghe Mărmureanu.

22 oct. 2013, 10:02
Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de cutremur nu funcţionează în Capitală

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a declarat pentru ZiarulRing că, în momentul de faţă, populaţia Bucureştiului nu poate fi avertizată în cazul unui cutremur devastator.

„Sunt probleme legate de posibilităţile tehnice, de infrastructură. Gândiţi-vă că sunt milioane de imobile în România. În plus, când începe cutremurul, stâlpii de retransmitere a semnalului pe mobile se deplasează şi doi metri, iar atunci semnalul care pleacă de la noi nu mai ajunge, trece pe lângă stâlp, sunt probleme de genul acesta, nu e chiar atât de simplu”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Aplicaţia, pe care ministrul delegat Mihnea Costoiu vrea să o extindă la nivelul întregii populaţii, este o invenţie a fiului lui Gheorghe Mărmureanu, Alexandru.

„Avem acest sistem performant pe care vreau să-l folosim şi pentru avertizarea populaţiei este construit deja de mulţi ani, că a luat mare premiu în 2006”, a declarat Mărmureanu.

Nu toţi specialiştii sunt însă de acord cu acest sistem care ar crea mai multă panică în rândul cetăţenilor.

În ce priveşte alarmarea populaţiei, ar face mult mai mult rău, din cauză că s-ar crea panica cea mai mare (…) parte a bucureştenilor locuieşte în blocuri, sistemul poate ajuta decuplând sistemul de gaze şi apă”, a precizat Aurel Udor, fost şef al ISU Bucureşti.

Invenţia a primit un premiu european şi este funcţională din luna februarie a acestui an.