Sistemul de pensii, în faţa unei crize de proporţii. Avertismentul unui fost ministru VIDEO

Peste 10.000 de pensionari au strâns semnături pentru a ieşi în stradă şi cer Guvernului creşterea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. Mai exact, punctul de pensie ar urma să crească, aproximativ la 1.200 de lei, cu 200 de lei în plus faţă de cât este în prezent. Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii, a explicat la România TV ce trebuie să facă instituţiile competente pentru a evita colapsul sistemului de pensii.

28 ian. 2016, 20:45
Sistemul de pensii, în faţa unei crize de proporţii. Avertismentul unui fost ministru VIDEO

„Trebuie întrunite mai multe cerinţe la nivelul a ceea ce a devenit o expresie uzată: voinţa politică – o voinţă oarbă este ca o sinucidere programată. Toate partidele politice trebuie să convină asupra unui anumit mod de reglementare a sistemului public de pensii. Cred că ar trebui făcut un efort serios, cu experţi din domeniul asigurărilor sociale şi din domeniul finanţelor publice, o paletă largă de experţi care să lucreze pe baza unor simulări foarte serioase la un model matematic de evoluţie a acestui sistem de pensii. Nu suntem singurii care ne confruntăm cu situaţii dramatice ale sistemului public de pensii”, a declarat Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii.

Bugetul de pensii se confruntă însă de la un an la altul cu o creştere a deficitului. Datele de la ANAF scot la lumina un adevar socant despre bugetul de pensii, in 2015 au fost incasari la bugetul de pensii cu 6 la suta mai mici decat in 2014. Specialiştii spun că în 20 de ani, nu va mai avea cine să plătească pensiile iar modificarea legii actuale este mai mult decât necesară.

Vezi: Anunţ important pentru pensionari: Cum se distribuie şi câte bilete de tratament balnear sunt în 2016

Claudia Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat marţi seară, la România TV, că pensionarii care nu au beneficiat de recalcularea pensiei de la 1 ianuarie 2016 vor beneficia de o eşalonare a sumelor recalculate în următorii doi ani. Totodată, ministrul a precizat că, în opinia sa, în acest an nu va putea fi implementat proiectul „a 13-a pensie” pentru pensionarii cu venituri mici.

Claudia Ana Costea a declarat, în emisiunea Ora de vârf, că pensiile au fost indexate doar cu 5% pentru că atât a fost posibil. „Recalcularea era prevăzută să înceapă de la 1 ianuarie. Vreau să îi asigur pe toţi beneficiarii recalculării că pentru pensionarii în grupele I şi II de muncă probabil se vor face o eşalonare a acestora. Dacă nu au reuşit să primească din 1 ianuarie în aceşti doi ani vor primi întreaga sumă. E foarte greu să ai un nivel de trai decent cu 700 de lei. Am pledat pentru indexarea pensiilor cu 5% pentru că atât a permis bugetul. Vom propune următorului Executiv cu câte procente va fi posibil să se mărească pensiile pe estimările bugetare pe 2017”, a explicat ministrul Muncii, la România TV.

„În ce priveşte pilonul doi va trebui să lucrăm la planuri de investiţii pentru a spori şi să asigurăm condiţii de trai decente beneficiarilor lor. Ar fi bine să se realizeze o aşezare a actelor normative în privinţa pensiilor. Cred că salarizarea poate să sprijine o nouă lege a pensiilor care să aşeze, să abroge acest noian de modificări la modificări, care să asigure predictibilitate şi siguranţă. Anul acesta nu poate fi susţinut proiectul „cea de-a 13 pensie”, din punctul meu de vedere”, a subliniat ministrul.