Sistemul de termoficare din Capitală este în „COLAPS”

Sistemul de termoficare al Capitalei este în momentul de față în stare de colaps, a susținut, vineri, viceprimarul general Cornel Pieptea la o întâlnire cu asociațiile de proprietari.

27 feb. 2015, 12:51
Sistemul de termoficare din Capitală este în „COLAPS”

Viceprimarul general al Capitalei, Cornel Pieptea, a declarat că sistemul este puternic subfinanțat, deși public nu se recunoaște acest lucru, și că sunt puține „variante de a duce lucrurile în direcția bună”.

„Din punctul meu de vedere, sistemul de termoficare a atins un prag minim, pot spune fără să exagerez că e în stare de colaps în momentul de față. Din punct de vedere tehnologic e depășit, singurul lucru bun la nivel de sistem, incluzând aici ELCEN, îl reprezintă unitatea de producție de la CET Vest, sistem de cogenerare de înaltă eficiență, care are parametrii remarcabili”, a precizat viceprimarul, potrivit Agerpres.

În opinia sa, relația RADET cu ELCEN funcționează pe principii total diferite și de aceea s-a ajuns la datorii ale regiei de termoficare de peste 600 milioane euro, cu tot cu penalități, mult prea mare pentru a putea fi plătită.

Viceprimarul le-a transmis reprezentanților asociațiilor de proprietari prezenți la întâlnire că actualizarea tarifului pentru agentul termic se face periodic, dar municipalitatea nu recunoaște costurile reale înregistrate de RADET.

Referindu-se la repartitoarele de căldură, el a admis că gradul de suportabilitate a facturilor de încălzire este foarte scăzut din partea populației.

Pieptea consideră că sistemul centralizat de termoficare este mai eficient și avantajos pentru populație. El a dat ca exemplu faptul că o factură la un apartament cu centrală termică proprie este mai mare cu 20-30% decât pentru unul racordat la RADET.

La rândul său, Vasile Munteniță, președintele Asociației „Cogen România”, a spus că subvențiile acoperă „incompetența” celor care conduc.

„Guvernele își aruncă de la unul la altul cartoful fierbinte și nimeni nu are curajul să ia o decizie fermă”, a afirmat el.

Expertul Radu Dumitrescu a explicat că problemele RADET datează de mult timp iar instalațiile sunt vechi.

„Se impune o strategie pentru regândirea întregului sistem. Sistemul de termoficare a fost gândit supradimensionat și are acum pierderi mari. Tehnologic este mai bun decât cu centrale de bloc, dar nu se respectă nici legea și s-a ajuns la debranșări masive de la rețeaua publică, ceea ce nu este bine. Cogenerarea are un randament de până la 40% mai bun, ca să nu mai vorbim și despre impactul asupra mediului prin construcția centralelor individuale”, a arătat Dumitrescu.