Situaţia epidemiologică la 10 zile de la începerea şcolilor cu prezenţă fizică. Cum sunt cazaţi studenţii în căminele universităţilor din Capitală

Ministerul Educaţiei a făcut publică, miercuri, situaţia epidemiologică din şcoli. La 10 zile de la începerea şcolilor cu prezenţă fizică faţă în faţă au fost confirmaţi cu covid-19 3.362 de elevi şi 1.192 de cadre didactice.

22 sept. 2021, 18:57
Situaţia epidemiologică la 10 zile de la începerea şcolilor cu prezenţă fizică. Cum sunt cazaţi studenţii în căminele universităţilor din Capitală

Situaţia epidemiologică în şcoli. Ministerul Educaţiei a făcut publică situaţia epidemiologică din şcoli la la 10 zile de la începerea anului şcolar 2021-2022.

Situaţia epidemiologică în şcoli

În a 10-a zi de la începerea cursurilor cu prezență fizică față în față, conform raportărilor inspectoratelor școlare centralizate la nivel național de către Ministerul Educatiei, situația epidemiologică din mediul școlar este următoarea:

Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 3.362 (peste 1/1.000 în rândul elevilor);

Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 1.192 de persoane (peste 4/1.000 în rândul personalului din învățământ);

Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 2.749;

Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 69.301 (2,36%).

„Având în vedere că perioada de incubație este de maximum 14 zile, precizăm că cea mai mare parte a acestor infectări confirmate a fost determinată de activitățile din ultimele zile ale vacanței de vară, anterior începerii școlii cu prezență fizică, dar și de orice alte activități în care regulile de protecție sanitară nu se respectă la fel de riguros precum în școli.

Următoarea raportare va fi comunicată public miercuri, 29 septembrie 2021”, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi Marile universităţi din Bucureşti încep cursurile în format hibrid. Capitala a intrat în scenariul roşu

Ce se întâmplă cu studenţii cazaţi în căminele Universităţii Bucureşti

Potrivit purtătorulului de cuvând al Universităţii din Bucureşti, studenții vaccinaţi anti-covid vor fi cazaţi separat de cei nevaccinaţi.  vor fi cazaţi separat: cei vaccinaţi anti-COVID de cei nevaccinaţi.

„Acolo unde există grupuri sanitare în camere, studenţii vor fi separaţi pe camere, iar acolo unde există grupuri sanitare comune pe etaje, studenţii vor fi separat cazaţi în funcţie de situaţia individuală – vaccinat sau nevaccinat pe etaje.

Acolo unde avem camere de patru studenţi vor fi cazaţi câte trei, respectând, în primul rând, distanţele şi spaţiul alocat fiecărui student potrivit normelor pe care le-au stabilit specialiştii şi autorităţile”, a transmis purtătorul de cuvânt al Universităţii din Bucureşti, potrivit Agerpres.

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat că prioritate vor avea studenții vaccinați și că a fost redus numărul de locuri din camere pentru respectarea normelor sanitare.

„Prioritate vor avea studenţii vaccinaţi. (…) Având în vedere numărul mare de studenţi vaccinaţi, credem că doar cei vaccinaţi vor putea avea acces, pentru că, din nefericire, numărul de locuri a fost redus ca urmare a impunerii măsurilor sanitare. Am diminuat numărul de locuri din camere astfel încât să respectăm normele sanitare (…)”, a spus rectorul de la Politehnică.

La Academia de Studii Economice a fost redusă capacitatea locurilor de cazare, cu câte un pat în fiecare cameră. De asemenea, studenții trebuie să prezinte la cazare dovada vaccinării sau dovada că au trecut prin boală sau un test PCR valabil 72 de ore, iar cei care nu au niciuna dintre cele 3 dovezi, vor face un test rapid „pe banii ASE”, după cum a precizat rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Citeşte şi Capitala a ajuns la incidenţa 2.91. Ce spune ministrul Educaţiei despre formularele privind vaccinarea elevilor cu acordul părinţilor