Situaţia paturilor cu oxigen nefolosite de la Spitalul Colţea se va rezolva. Şefă ATI: Am fost sunată de Raed Arafat

Situaţia celor 16 paturi cu oxigen de la Spitalul Colţea din Capitală este pe punctul de a fi rezolvată. Şefa secţiei ATI spune că a fost sunată de Raed Arafat care i-ar fi spus că ordinul de operaţionalizare a paturilor nefolosite va fi semnat.

16 oct. 2021, 15:39
Situaţia paturilor cu oxigen nefolosite de la Spitalul Colţea se va rezolva. Şefă ATI: Am fost sunată de Raed Arafat

Situaţia paturilor cu oxigen nefolosite de la Spitalul Colţea se va rezolva. Raed Arafat i-a transmis şefei secţiei ATI că ordinul de operaţionalizare a celor 16 paturi va fi semnat.

Situaţia paturilor cu oxigen nefolosite de la Spitalul Colţea se va rezolva

În secţia de ATI COVID a Spitalului Colţea sunt internaţi în acest moment 10 pacienţi, cu doi peste capacitatea COVID pe care o are unitatea sanitară, iar pacienţii continuă să vină. În tot acest timp în care medicii nu ştiu cum să găseasă cele mai bune soluţii astfel încât toţi pacienţii să poată fi trataţi, pe secţia medicală a spitalului, situată la etajul 2, 16 paturi cu oxigen în care ar putea fi trataţi pacienţii după ce au ieşit din ATI COVID şi a căror stare nu permite externarea stau nefolosite.

Citeşte şi Nelu Tătaru: „Nu suntem încă în vîrful valului 4. Numărul pacienţilor care ajung la ATI, dublu faţă de anul trecut”

Conducerea spitalului a trimis un dosar cu documente către DSP Bucureşti în vederea deschiderii acestor paturi pentru pacienţi încă de acum zece zile. Prin acest dosar, medicii din spital au cerut modificarea structurii funcţionale şi organizatorice a Secţiei medicină internă/compartiment de cardiologie.

“Nu înţeleg de ce în Spitalul Colţea zona roşie a fost deschisă atât de târziu în această pandemie. Medicii acestui spital au aşteptat foarte mult avizele de la DSP, trăim într-o birocratizare excesivă în care fiecare vine să ne verifice, DSPB şi alte formaţiuni, fac teancuri de dosare şi documente pentru a se proteja legal, dar nu avem în niciun fel funcţionalizate circuitele.

La noi în Colţea se lucrează în ATI pe 8 paturi de COVID, avem şi ATI non-COVID, dar în paturile de COVID suntem supranumerari. Noi am început prin presiuni la DSU, la comandantul acţiunii, care a fost foarte prompt, şi am spus că putem să facem COVID în ATI şi aşa ne-au deschis cu mare greutate, dar în secţia de medicală permanent au întârziat, la modul că DSPB a dat un aviz într-o vineri, dar s-a rătăcit în cadrul DSPB şi s-a descoperit abia luni că s-ar fi semnat vineri. După un consiliu medical furtunos, în care nu înţelegeam ce se întâmplă, noi medicii speram să se deschidă zonă roşie COVID la medicală, ATI-ul era deja blocat de pacienţi.

Citeşte şi O nouă zi fără paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19. Record de pacienţi la ATI

Pe de o parte, ne controlează şi ne hărţuiesc excesiv cu controale, pe de altă parte, hârtii importante, avize sanitare, în acest DSPB parcă este o gaură neagră.

Noi am depus planul de rezilienţă adaptat situaţiei pandemice a valului 4, pentru că noi am fost şi în valul 3, şi în valul 3 am avut o anumită capabilitate, am avut 8 paturi de ATI COVID si 28 de pe medicală cu oxigen, iar acum am propus din nou acelaşi lucru, cu foarte mare greutate DSPB  a dat aprobare pentru paturile de medicală, acelea 28, dar, în continuare avem încă 24 de paturi pe care DSPB nu vrea să le deschidă din diverse motive. Ba că avem noi conflicte interne, ba că nu vor ei să-şi asume.

Consiliul medical a fost solicitat în repetate rânduri să voteze aceste documente trimise spre DSPB. Planul de rezilienţă era că se va face tot etajul medicalei zonă roşie.

28 de paturi, ocupate cu pacienţi cu COVID-19 pe secţia medicală. Pe lângă acestea, 24 de paturi, dintre care 16 cu oxigen, stau goale

28 sunt acum în secţia medicală ocupate cu pacienţi cu COVID şi 24 stau goale că nu ne dă DSPB aprobare. Acolo există 16 prize de oxigen. Sunt intermitente, un pat are oxigen, un pat nu are.

În ultima săptămână, în ATI suntem cu paturi supranumerare, au venit cu maşini personale pacienţi tineri la gardă, desaturaţi, cu insuficienţe respiratorii severe, şi am fost nevoiţi să punem multe paturi în plus în ATI  şi nu putem să facem un rulaj, adică pui paturi, paturi, dar sunt şi oameni care se fac bine şi trebuie transferaţi mai departe, în secţia de medicală, şi când se vor face foarte bine din medicală, la domiciliu. Ei, nu se poate face acest rulaj, pentru că secţiile sunt blocate. Singura soluţie este să extinzi, ori la noi DSPB  nu poate. Nu poate decât să ne controleze în continuu.

Avem manageri numiţi politic, oameni tineri, care nu au experienţă nici măcar medicală, darămite de manageri, conduc prin hârtii spitalul, eu zic că este necesar să avem echipe administrative de medici din cadrul spitalului, nu din afară care nu ştiu problemele spitalului.

Consiliul medical a încercat să roage managerul să se implice în relaţia cu DSPB, s-au dat zeci de telefoane, nu se rezolvă nimc, ne lovim de opacitate completă”, a explicat Dr. Letiţia Coriu, medic primar de ATI la Spitalul Colţea, potrivit News.ro.