Situaţie alarmantă în Suceava. 600 de persoane au murit luna trecută din cauza cancerului

Peste 8.000 de persoane din Suceava au murit în cursul anului trecut de diferite tipuri de cancer și de afecțiuni cardiovasculare, potrivit statisticii DSP. Tumorile maligne au băgat în mormânt în cursul lunii trecute peste 100 de suceveni, iar din cauza bolilor cardiovasculare au murit aproximativ 400 de persoane. Medicamente vitale pentru bolnavii de cancer și de boli cardiovasculare lipsesc din farmacii.

25 mart. 2016, 13:24
Situaţie alarmantă în Suceava. 600 de persoane au murit luna trecută din cauza cancerului

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor o reprezintă în continuare bolile sistemului circulator, fapt accentuat și de lipsa acută a unor medicamente vitale din farmaciile sucevene, scrie obiectivdesuceava.ro.

Luna trecută aproape 600 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Hipertensiunea, o afecțiune cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, care poate provoca atacul de cord, a provocat decesul a 30 de suceveni luna trecută.

O altă boală la fel de periculoasă este ateroscleroza, maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii și mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage, această boală poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral.

Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit peste 100 de suceveni în ultima lună, iar din cauza infarctului miocardic au decedat aproape 40 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică și-au pierdut viața, numai în cursul lunii trecute, aproximativ 90 de persoane.

A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese a avut drept cauză boli ale aparatului respirator, cea mai gravă formă a bolii reprezentând-o astmul bronșic, care este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii, caracterizată de crize de respirație, cu impresia de sufocare, acumularea de cantități mari de toxine în corp. In cursul lunii trecute, aproape 100 de persoane au murit din cauza cancerului, 20 de cazuri din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. 3 sucevence au pierdut lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, iar 10 suceveni au murit din cauza cancerului de stomac.

Potrivit statisticii, în România mor aproximativ 5.000 de bolnavi lunar, iar în județul Suceava aproximativ 560 de persoane pe lună, o cifră extrem de mare comparativ cu restul județelor. In cursul anului trecut, peste 8.000 de suceveni au pierdut lupta cu viața din cauza acestor maladii, cifră care ne situează printre județele cu cel mai mare procent de mortalitate din țară.

Bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile și afecțiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Citeşte şi Johan Cruyff a murit de cancer pulmonar. Se lăsase de fumat în 1991