Situaţie caraghioasă în Liban: PARLAMENTUL NU l-a ales pe PREŞEDINTELE ŢĂRII nici a UNSPREZECEA oară

Parlamentul de la Beirut nu a reuşit nici pentru a 11-a oară să aleagă preşedintele Libanului din cauza lipsei de cvorum, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul încercărilor anterioare, parlamentarii coaliţiei '8 martie', condusă de gruparea şiită Hezbollah (favorabilă regimului de la Damasc), boicotând şedinţa de marţi, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

02 sept. 2014, 15:27
Situaţie caraghioasă în Liban: PARLAMENTUL NU l-a ales pe PREŞEDINTELE ŢĂRII nici a UNSPREZECEA oară

A eşuat şi a unsprezecea încercare de desemnare a preşedintelui ţării, în Liban, comentează presa internaţională. Următoarea şedinţă pentru desemnarea preşedintelui este programată pentru 23 septembrie.

Postul de preşedinte al Libanului este vacant de pe data de 25 mai, când a expirat mandatul lui Michel Suleiman, atribuţiile şefului statului fiind preluate provizoriu de Consiliul de Miniştri.

Până în prezent s-au înscris în cursă Samir Geagea, liderul partidului Forţele Libaneze şi membru al coaliţiei ’14 martie’, ce se opune regimului sirian, şi Henri Helu, sprijinit de liderul druz Walid Yumblat. Un reprezentant al coaliţiei ’14 martie’ a propus marţi în numele acesteia o iniţiativă pentru a ieşi din criza prezidenţială, anunţând că alianţa este dispusă să negocieze cu celelalte formaţiuni pentru găsirea unui candidat de consens.

În sistemul politic libanez preşedintele trebuie să aparţină comunităţii creştine maronite, primul ministru celei musulmane sunite, iar şeful parlamentului trebuie să fie musulman şiit.