Situaţie disperată. O femeie cu doi copii, aruncată în stradă

Rodica Bumbac locuieşte împreună cu cei doi copii, într-un imobil revendicat. Actualii proprietari îi obligă să evacueze casa până pe 31 martie. Ani de zile a făcut memorii peste memorii, a cerut sprijin pentru acordarea unui cămin social. Se află în evidenţa Primăriei Sector 2 pentru un apartament cu trei camere de mult prea mult timp pentru a mai avea vreo speranţă.

19 mart. 2012, 06:40

Viaţa nu a fost blândă cu Rodica Bumbac. Este divorţată de opt ani şi locuieşte cu doi copii într-o casă ce stă să cadă. Mereu a avut o soartă chinuită, însă acum a ajuns în pragul disperării. În două săptămâni, femeia trebuie să evacueze căsuţa sărăcăcioasă care le-a ţinut până acum de adăpost.

Am mers pe strada Aurel Vlaicu pentru a cunoaşte povestea familiei Bumbac. Pe o stradă plină de noroi şi gropi am ajuns la casa doamnei Rodica. Într-o casă pe 17 mp, trei suflete încearcă să ia ce e mai frumos din viaţă, deşi au fost mereu puşi la grea încercare. Nu au avut niciodată propriul cămin, iar puţinii bănuţi câştigaţi de mamă şi băiatul cel mare nu le permit nici măcar plata unei chirii modice.

În ’96, în ajun de Crăciun, familia Bumbac a primit acea casă, o adevărată epavă din spusele Rodicăi. A primit-o provizoriu, cu promisiunea că după sărbători vor avea o locuinţă socială. „Avea doar o chiuvetă. Eram cu doi copii mici. Am primit casa asta într-o stare deplorabilă. Toată casa era şi este putredă, în orice moment se poate prăbuşi. Cu ani în urmă, de la Primăria Capitalei, au venit nişte consilieri şi au analizat, au făcut poze şi au constatat că într-adevăr casa este în pericol de prăbuşire de 80 %”, a povestit Rodica Bumbac.

A făcut memorii peste memorii. Are un teanc de răspunsuri de la Guvern, de la Primăria Capitalei, de la Primăria Sectorului 2, de la preşedinte. A strigat de disperare încercând să obţină un acoperiş pentru cei doi băieţi. Mereu primea aceleaşi răspunsuri cum că figurează în evidenţele Primăriei şi că situaţia locativă va fi soluţionată în funcţie de poziţia pe care o ocupă în listele de priorităţi şi de locuinţele pe care instituţia le va avea la dispoziţie spre reglementare.

Copii premianţi în sărăcie

Rodica Bumbac lucrează ca registor medical la Centrul de Boli Reumatismale dr. Ion Stoia unde câştigă în jur de 800 de lei. Pe măsura puterilor a încercat mereu să le ofere celor doi băieţi un trai decent şi cea mai bună educaţie. “Am doi băieţi, s-au făcut mari, au prietene. Mie îmi este foarte jenă când vin cu prietenii. Îşi doresc atât de mult să aibă camera lor. Ne-au răpit speranţa, dar cu toate astea am încercat să luăm ce e mai frumos din viaţă”, a spus cu lacrimi în ochi bucureşteanca.

Este mândră de copii pentru că i-au adus multe bucurii în viaţă, având rezultate foarte bune la şcoală. Şi-a dorit mult ca băieţii să urmeze o facultate, cu toate astea din cauza condiţiei financiare, băiatul cel mare a pierdut facultatea. Băiatul cel mic, Mihai în vârstă de 21 de ani, este student la psihologie, iar Alexandru de 23 de ani lucrează şi o ajută cu bani în casă având un salariu care se ridică undeva la 700 de lei.

1.000 de lei, sprijin pentru chirie

Despre cazul doamnei Rodica am întrebat şi la Primăria Sectorului 2, unde ni s-a spus că femeia refuză ajutorul. Edilul Neculai Onţanu a declarat că i-a propus în audienţă ca, până la soluţionarea situaţiei ei locative, să o ajute acordându-i ca ajutor financiar suma de 1.000 de lei lunar pentru a putea închiria o locuinţă. „Oferta noastră a refuzat-o. Chiar nu înţelegem de ce a refuzat acest ajutor financiar lunar. Noi anul trecut nu am primit nicio locuinţă cu trei camere. Locuinţă cu trei camere nu are nimeni să-i dea”, a declarat primarul.

Spusele edilului sunt contrazise de Rodica Bumbac care spune că niciodată nu a reuşit să intre în audienţă la primar, o singură dată vorbind cu un consilier. „Niciodată nu am reuşit să intru la domnul Onţanu. O singură dată am vorbit cu un consilier. Niciodată nu m-a văzut, numai prin memorii am discutat. Cum poate să spună că a vrut să-mi dea lunar 1.000 de lei. Mă doare minciuna domnului Onţanu, mă revoltă”.