Situaţie disperată pentru pacienţii din vestul ţării: Bolnavii de cancer, trimişi la radioterapie în Ungaria

Abia instalat în urmă trei ani, acceleratorul liniar de particule al Centrului Oncologic din Oradea s-a defectat. De vină a fost greutatea unui pacient. Astfel că, vreme de o lună, aproape 100 de pacienţi au fost redirecţionaţi spre spitalul din Debreţin, Ungaria. Valoarea pagubei este de peste 100.000 euro.

06 mai 2015, 06:31
Situaţie disperată pentru pacienţii din vestul ţării: Bolnavii de cancer, trimişi la radioterapie în Ungaria

La inaugurarea Centrului Oncologic din cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, în primăvara anului 2012, acceleratorul liniar de particule de la Oradea era cel mai performant din întregul sistem sanitar public românesc. A costat 3 milioane euro, aproape jumătate din cele 6,5 milioane euro investite pentru construirea şi dotarea Centrului, dar a meritat. Intervenţiile cu acest aparat sunt incomparabil mai precise decât în cazul cobaltoterapiei, fiind „bombardate” focalizat ţesuturile bolnave şi menajate cele sănătoase din jur, iar procedura durează doar 2-3 minute, astfel că doza de iradiere e mult redusă, potrivit ebihoreanul.ro.

Performanţele Centrului Oncologic orădean au făcut ca încă din 2012 unitatea să preia bolnavi din judeţe mai apropiate (Satu Mare şi Maramureş, Arad şi Timiş, chiar şi Cluj) ori îndepărtate (Gorj, Mehedinţi). De o lună, însă, situaţia s-a inversat. „În fiecare zi, de lunea până vinerea, trebuie să merg la Debreţin pentru radioterapie. Ni s-a spus că aparatul de la Oradea s-a stricat”, s-a plâns o pacientă. „Vă daţi seama că pentru un om bolnav numai uşor nu este. E un chin”, a mai spus femeia.

Cum s-a ajuns ca unitatea cea mai modernă din ţară să-şi trimită pacienţii peste graniţă? Dacă nu ar fi dramatic, motivul ar putea să pară hilar: placa din carbon special ce acoperă masa pe care stau aşezaţi bolnavii în timpul şedinţelor de tratament a cedat sub un pacient de aproape 130 de kilograme.

Directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar, afirmă că administraţia unităţii a căutat o soluţie rapidă, dar valoarea pagubei este enormă. „Garanţia primită de la producătorul acceleratorului, Siemens, deja a expirat şi, oricum, nu includea şi masa din carbon. Am vrut să facem o achiziţie rapidă, ca să nu punem bolnavii pe drumuri, dar o firmă ne-a cerut 80.000 euro. La această sumă am fost obligaţi să facem licitaţie, ceea ce a însemnat timp. Ieri (n.r. – miercuri, 29 aprilie), procedura a fost finalizată, o firmă ne va livra placa pentru 60.000 euro”, a spus directorul medical.

CITEŞTE ŞI: Pacienţii bolnavi de cancer vor beneficia de un program de radioterapie GRATUIT