Situaţie explozivă în Golful Persic. Două vapoare au fost torpilate în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite

Un petrolier al companiei norvegiene Frontine a fost lovit de o torpilă, nu deaparte de coastele oraşului port Fujairah, din Emiratele Arabe Unite. De asemenea, după o oră a fost lovită şi o navă cu metanol, care mergea pe ruta Arabia Saudită - Singapore.

13 iun. 2019, 07:55
Situaţie explozivă în Golful Persic. Două vapoare au fost torpilate în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite

Incidentul s-a petrecut în Golful Oman, nu departe de Strâmtoarea Ormuz, şi potrivit presei locale au fost afectate două petroliere, Front Altair (călătorea din Qatar în Taiwan, încărcat cu etanol), care navighează sub pavilion Insulele Marshal, şi Kokuka Courageous (călătora din Arabia Saudită către Singapore, încărcat cu metanol), care nevighează sub pavilion Panama.

Primele relatări indică faptul că nu ar exista victime, iar marinarii ar fi părăsit navele în siguranţă, fiind salvaţi de cargo-ul Hyundai Dubai. De asemenea, se raportează că 44 de marinari au fost salvaţi de nave iraniene, ei fiind transferaţi în portul Jask, din sudul ţării.

Incidentul a determinat creşterea preţului petrolului pe bursă cu 4,5%, până la 61 de dolari pe baril.

Incidentele de joi vin la o lună după ce patru nave au fost atacate de asemenea în largul coastelor Emiratelor Arabe Unit, achetatorii punându-le pe seama unui „actor statal” nespecificat. Serviciile secrete americane suspectează că Iranul se află în spatele atacului de luna trecută, dar nu a reușit să dovedească acest lucru. Pe de altă parte, Iranul a negat participarea la presupusul sabotaj şi le-a cerut țărilor din zonă să rămână atente la orice fel de activitate a agenților străini.