Situaţie extremă în Italia. Rudele victimelor pandemiei COVID vor 100 de milioane de euro de la Guvern

Mai mulţi reprezentanţi ai victimelor pandemiei de COVID din Italia susţin că va da în judecată autorităţile regionale şi naţionale, sperând să obţină despăgubiri în valoare de 100 de milioane de euro, informează miercuri dpa.

23 dec. 2020, 20:37
Situaţie extremă în Italia. Rudele victimelor pandemiei COVID vor 100 de milioane de euro de la Guvern

Rudele victimelor pandemiei COVID vor 100 de milioane de euro de la Guvern. Noi Denunceremo (Vom denunţa) a transmis prin intermediul unui comunicat că va solicita o compensaţie medie de 200.000 de euro pentru 500 de persoane care şi-au pierdut apropiaţi, în pandemie.

Rudele victimelor pandemiei COVID vor 100 de milioane de euro de la Guvern. Ce se va întâmpla în Italia

Solicitarea îi vizează pe premierul Giuseppe Conte, pe ministrul sănătăţii Roberto Speranza şi pe preşedintele regional din Lombardia, Attilio Fontana. Liderul grupului, Luca Fusco, a calificat acţiunea drept un “cadou de Crăciun pentru cei care ar fi trebuit să ia măsuri (împotriva pandemiei) şi nu au făcut-o”.

Potrivit grupului său, neglijenţa oficialilor a contribuit la numărul mare de decese raportate în Italia în contextul pandemiei (aproape 70.000 de decese asociate cu COVID-19, mai mult faţă de orice altă ţară din Europa).

Noi Denunceremo a fost înfiinţat în Bergamo, provincia din nordul Italiei considerată “epicentrul” “primului val” de coronavirus din Europa, în martie-aprilie.

Grupul a depus la procuratura din Bergamo zeci de plângeri penale în ultimele luni cerând investigarea presupuselor eşecuri de gestionare a pandemiei.

Măsuri mai dure de sărbători în Italia. Anunţul făcut de premierul Conte

Italia înăspreşte măsurile anti-COVID în perioada sărbătorilor. Premierul Giuseppe Conte a anunțat vineri seară că toată Italia va fi considerată zonă roșie între 24 decembrie și 6 ianuarie. Asta înseamnă că va fi interzisă ieșirea din case pentru alte motive decât deplasarea la muncă sau urgențele medicale.

Mai mult, magazinele neesențiale, restaurantele și barurile se vor închide, la fel și saloanele cosmetice. Supermaketurile și farmaciile rămân deschise însă doar până la ora 21:00. În ceea ce privește numărul de invitați, italienii vor putea primi în case maximum două persoane care nu locuiesc cu ei, doar între orele 5:00 și 22:00.

Citeşte şi: Pandemia de coronavirus în Italia. A fost înregistrat cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei