Situație fără precedent în procesul de acordare a cardului de energie. O familie a fost eliminată din proces, chiar dacă îndeplinește condițiile

O familie din județul Alba a fost eliminată din programul de acordare a ajutorului pentru energie în valoare de 1.400 de lei, chiar dacă îndeplinește condițiile.

20 apr. 2023, 18:21
Situație fără precedent în procesul de acordare a cardului de energie. O familie a fost eliminată din proces, chiar dacă îndeplinește condițiile
O familie a fost exclusă din programul de acordare a cardului de energie

Caz anormal în Blaj, județul Alba. O familie a fost exclusă din programul de acordare a ajutorului pentru energie în valoare de 1.400 de lei, chiar dacă îndeplinește toate condițiile. Cei doi soți au un venit total de sub 2.000 de lei pe lună.

Conform ordonanței emise de Guvern „pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei”.

Citește și: Schimbări la cardul de energie. Ce pot să deconteze în plus românii care primesc vouchere pentru plata facturilor

În actul normativ se mai precizează și faptul că „în situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuți la alin. (1), se iau în calcul și veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie”.

Familia din Blaj are un venit mediu net lunar de numai 1.961,5 lei, adică sub valoarea de 2.000 de lei prevăzută de ordonanță, dar, cu toate astea, a fost exclusă din program. Membrii familiei, ambii pensionari, au fost anunțați că nu vor primi ajutorul de la stat „ca urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum, deoarece la locul de consum figurează doi colocatari”.

Citește și: Vouchere energie 2023. Cine riscă să piardă banii de pe cardurile de energie. Câţi români şi-au plătit facturile cu bani de la stat

Soțul depășește suma de 2.000 de lei, dar media pentru întreaga familie este sub această valoare.

„După ce am primit înștiințarea care ne informa că urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum soția mea (că pe numele ei am făcut cererea) a fost exclusă din lista beneficiarilor eligibili deoarece la locul de consum unde are domiciliul, figurează doi locatari, adică eu și soția, m-am deplasat la Serviciul de Asistență Socială Blaj să mă interesez după care pensie se dă cardul, după cea brută sau cea netă?

Au spus că se iau în considerare veniturile nete, deci sub 2.000 de lei de persoană, 3.915 lei fiind pensiile noastre nete cumulate. Mi-au dat un număr de telefon, unde am și sunat. Într-un final i-am prins, dar nu au putut să mă lămurească, dar mi-au dat o adresă de mail. Menționez că la adresa sus menționată nu locuiesc decât două persoane, eu și soția, pensionari. Nu știu pe lângă pensie ce se mai ia în calcul? Firme, alte venituri înregistrate la fisc nu avem. Să fie faptul că locuim la casă?”, afirmă bărbatul din Blaj.

Soții au reușit să trimită un mail pe adresa pusă la dispoziție de Poșta Română, dar, până la acest moment, nu au primit niciun răspuns.