Situaţie inedită în politica internaţională: Nu avem bani, nu mai organizăm alegeri. Sunt prea scumpe

Guvernul din Congo a ajuns la concluzia că nu poate organiza alegeri în acest an, deoarece acestea ar fi prea scumpe, iar la bugetul statului Congo nu se vor strânge banii necesari.

22 feb. 2017, 11:13
Situaţie inedită în politica internaţională: Nu avem bani, nu mai organizăm alegeri. Sunt prea scumpe

Comisia Electorală Națională Independentă din Congo (CENI) a estimat anul trecut că alegerile vor costa 1,8 miliarde de dolari. „E greu de crezut că vom strânge 1,8 miliarde de dolari în acest an, dar prefer să fiu sincer”, a spus Pierre Kangudia Mbayi, ministrul bugetului din Congo.

Această sumă enormă reprezintă două treimi din costul alegerilor prezidențiale din Statele Unite din anul 2017. Oficialităţile din Congo au precizat că suma, necesară pentru a-i înregistra peste 30 de milioane de alegători răspândiți în țara cu suprafață mare și infrastructură subdezvoltată, nu există.

Decizia Guvernului cu siguranță nu îl deranjează însă pe actualul lider, Joseph Kabila, care conduce țara din 2001, după asasinarea tatălui său. Majoritatea congolezilor doreşte ca el să demisioneze.

Citeşte şi Igor Dodon doreşte modificarea Constituţiei în aşa fel încât preşedintele să poată dizolva Parlamentul

Planul privind organizarea de alegeri în Congo, deşi nu s-a finalizat, a contribuit la reducerea tensiunilor dintre guvern şi opoziţie. Opoziţia nu este mulţumită şi crede mai degabră că preşedintele ţării trage de timp pentru a se menţine la putere, scrie bbc.com.

Republica Democrată Congo a avut parte de multe ori de alegeri controversate. Anul trecut, mişcările de protest s-au soldat cu moartea a cel puţin 50 de persoane.De când şi-a dobândir independenţa, în urmă cu 55 de ani, RD Conco nu a avut parte de un transfer paşnic al puterii.