Situaţie scandaloasă, câte opt copii pe zi au fost abuzaţi sexual de preoţi în ultimii 70 de ani, în bisericile din Franţa, peste 216.000 în total

Comisia independentă pentru abuzuri sexuale din Biserică (Ciase) din Franța a estimat că cel puțin 216.000 de minori au fost victime ale unor astfel de abuzuri din 1950, a anunțat președintele său Jean-Marc Sauvé, în cadrul unei conferințe de presă ţinută marți.

05 oct. 2021, 12:24
Situaţie scandaloasă, câte opt copii pe zi au fost abuzaţi sexual de preoţi în ultimii 70 de ani, în bisericile din Franţa, peste 216.000 în total

Şefului comisiei spune că numărul abuzurilor ajunge chiar la 330.000 dacă sunt adăugate și cazurile în care făptașii sunt membri non-clerici ai Bisericii. Anterior, Jean-Marc Sauvé anunțase un prim rezultat care arăta că aproape 3.000 de preoți din sânul Bisericii Catolice franceze au comis acte de pedofilie în perioada de după 1950. Se estimează că între 2.900 și 3.200 de agresori sexuali au lucrat în Biserica Catolică Franceză începând cu anii 1950, dintr-un total de 115.000 de preoți și alți clerici.

Prezentând concluziile anchetei, Sauvé a spus că copiii sunt mai susceptibili de a fi abuzați în cadrul Bisericii Catolice decât în ​​școlile de stat sau în taberele de vară. În total ar fi vorba de peste 216.000 de copii victime ale abuzurilor, ceea ce duce la o medie de 8 copii abuzaţi în fiecare zi, începând cu 1950.

Citeşte şi Orice act sexual cu un minor sub 14 ani ar putea fi încadrat direct ca infracțiune de viol

Biserica Catolică este, după cercul familiei și prietenilor, mediul în care prevalența abuzurilor este cea mai mare, cu o marjă semnificativă„, a declarat Sauvé, într-o conferință de presă. Problema a fost sistemică, iar violența sexuală nu s-a limitat la „câteva oi negre care s-au abătut de pe turmă”, a spus acesta pentru CNN, înainte de publicarea raportului. „Când a fost informată despre abuzuri, Biserica nu a luat măsurile necesare pentru a-i proteja pe copii de prădătorii sexuali”.

Conform lui Sauve, comisia a transmis dovezile spre procurori în 22 de cazuri în care mai putea fi începută investigația penală. Majoritatea cazurilor, însă, s-au petrecut cu mult prea mult timp în urmă pentru a mai putea fi cercetate penal conform legislației în vigoare în Franța.

Citeşte şi Duhovnicul Oanei Zăvoranu, reţinut de poliţie. De ce este acuzat părintele Marin