Situaţie tensiontă în Lugansk, unde bărbaţi înarmaţi au ocupat centrul oraşului

Mai mulți bărbați înarmați au ocupat marți centrul orașului Lugansk, 'capitala' regiunii separatiste cu același nume din estul Ucrainei, relatează AFP, citând un responsabil local. Publicația rusă Vzgliad, semioficială, relatează - citând o sursă proprie apropiată structurilor de forță din Lugansk' - că nu exclude că ar avea loc un 'puci' la nivel local între responsabili separatiști.

21 nov. 2017, 16:15
Situaţie tensiontă în Lugansk, unde bărbaţi înarmaţi au ocupat centrul oraşului

‘Centrul Luganskului este înconjurat de un cordon militar’, a declarat Alina Jivolup, șefa așa-numitului ‘minister’ al comunicațiilor autoproclamatei republici Lugansk (LNR). ‘Acești militari sunt înarmați, dar nu poartă semne de identificare. Nu putem spune pe moment cine sunt ei’, a adăugat ea.

Într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii locale a rebelilor se văd bărbați în uniformă militară, cu cagule pe cap și având kalașnikoave asupra lor, aproape de o clădire administrativă și pe o stradă blocată de vehiculul lor.

Potrivit postului respectiv de televiziune, aceștia blochează circulația în apropierea mai multor clădiri administrative. Acest incident survine în momentul în care tensiunile au crescut între așa-zisul ‘președinte’ al LNR, Igor Plotnițki, și fostul său ‘ministru de interne’, Igor Kornet. Plotnițki l-a destituit luni pe Kornet din funcție în urma deschiderii unei anchete judiciare împotriva acestuia, conform serviciului de presă al ‘președinției’ LNR.

Marți, Kornet a dezmințit destituirea sa într-un comunicat publicat de agenția oficială separatistă. ‘Vreau să risipesc zvonurile despre demiterea mea’, a declarat Kornet, lăsând să se înțeleagă că bărbați înarmați au fost desfășurați în centrul Luganskului în cadrul unei operațiuni vizând arestarea unui grup de ‘sabotori’ ucraineni, care ar fi intrat pe teritoriul rebel noaptea trecută.

Publicația rusă Vzgliad, citând o sursă apropiată de structurile de forță din LNR, a relatat marți că în Lugansk are loc practic un ‘puci’ orchestrat de Kornet, cu scopul înlăturării lui Igor Plotnițki și alipirii Luganskului la Donețk, cealaltă regiune controlată de rebelii separatiști din estul Ucrainei. ‘Va exista o singură republică cu capitala la Donețk’, a indicat sursa citată de Vzgliad în pagina sa electronică.

‘Întregul acces în clădirea unde se află administrația lui Plotnițki a fost blocat de angajați ai Ministerului de Interne, care—aparent — continuă să-l sprijine pe Kornet’, a declarat pentru Vzgliad un localnic, potrivit căruia sub controlul lui Plotnițki s-ar afla armata și forțele de securitate compuse din câteva sute de oameni. Dar aceștia nu se văd pe străzi. ‘În general, situația în oraș este calmă, transportul se desfășoară normal, magazinele sunt deschise, toată lumea lucrează”, a mai spus el.

Cele două regiuni separatiste Donețk și Lugansk au fost în 2016 scena mai multor atentate, epurări la vârful structurilor de conducere ale rebelilor și, conform autorităților rebele din Lugansk, a unei tentative de lovitură de stat. Conflictul armat din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 10.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014 și până acum. Kievul și Occidentul acuză Rusia că-i sprijină militar pe separatiști, în condițiile în care Moscova neagă aceasta, în pofida numeroaselor relatări ale media ce confirmă implicarea sa.


loading...