Slovacia anunţă că va trimite Ucrainei avioane de luptă MIG-29, dar şi parte dintr-un sistem de apărare

Slovacia va trimite Ucrainei avioane de luptă MiG-29 şi o parte din sistemul său de apărare antiaeriană Kub, a anunţat vineri premierul interimar slovac Eduard Heger, informează Reuters.

17 mart. 2023, 15:58
Slovacia anunţă că va trimite Ucrainei avioane de luptă MIG-29, dar şi parte dintr-un sistem de apărare

Cabinetul din Slovacia a aprobat în unanimitate această decizie la şedinţa online de vineri, a precizat Heger, menţionând că această donaţie de echipamente militare este conformă cu Constituţia ţării.

Ministrul interimar al apărării Jaroslav Nad a explicat că vor fi donate 13 aeronave, confirmând şi că Slovacia va solicita compensaţii în cadrul Instrumentului european pentru pace şi amintind că există şi o ofertă bilaterală din partea SUA, suma ce ar putea reveni ţării sale fiind de circa 700 milioane de dolari.

„Rezumând, vorbim de compensaţii pentru aceste sisteme însumând 900 de milioane de dolari”, a afirmat Nad, adăugând că este avantajos pentru capacităţile de apărare ale Slovaciei.

Totuşi, prioritatea este de a ajuta Ucraina să salveze vieţi, a ţinut să sublinieze responsabilul slovac.

„Acesta este principalul nostru motiv de a dona Ucrainei MiG-uri pe care noi nu le putem folosi”, a declarat ministrul interimar, citat de TASR.

Citeşte şi: Iulia Timoşenko, despre Putin: „Nu este nebun, ştie ce rău provoacă. Pentru el sunt fie numai sclavi, fie numai duşmani în jur”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut oficial Slovaciei în februarie să-i trimită avioane MiG-29.

Slovacia şi-a retras din serviciu vara trecută flota de avioane MiG-29, majoritatea nemaifiind operaţionale. În Ucraina le va trimite pe cele operaţionale, iar restul pentru piese, menţionează Reuters.

Slovacia devine astfel a doua ţară care decide să trimită avioane de luptă Kievului, după Polonia, care a anunţat joi că va livra zilele următoare Ucrainei patru aparate MiG-29.

Ţările occidentale care au furnizat armament Ucrainei au refuzat până acum să trimită şi avioane de luptă, aminteşte Reuters.

Citeşte şi: Medvedev: „Vorbind pe înţelesul tuturor, americanii au luat-o complet razna. Şi a avea milă de ei nu este corect”