Slovacia, criticată de Transparency International pentru că nu a prins PEŞTII MARI ai CORUPŢIEI

Slovacia a înregistrat doar mici progrese în aducerea cu succes în fața justiției a cazurilor de corupție la nivel înalt, relevă un studiu realizat de Transparency International Slovakia (TIS), ale cărui rezultate au fost prezentate vineri, transmite agenția de presă slovacă TASR.

10 nov. 2017, 15:36
Slovacia, criticată de Transparency International pentru că nu a prins PEŞTII MARI ai CORUPŢIEI

Potrivit studiului citat, care a analizat evoluțiile privind punerea sub acuzare penală a suspecților de corupție din Slovacia în perioada 2014 — 2017, doar patru oficiali aleși au fost găsiți vinovați pentru fapte de corupție; este vorba despre primarul unei comune și trei consilieri locali, potrivit Agerpres.

TIS consideră că responsabili pentru acest bilanț nesatisfăcător sunt poliția și Ministerul Public slovace.

ONG-ul a analizat 244 de verdicte valide date de tribunalul penal specializat în cazuri de corupție pentru perioada iulie 2014 — iunie 2017. TIS a descoperit astfel că în 2016 au fost închise doar 55 de dosare de corupție, în care au fost puse sub acuzare 67 de persoane — cel mai mic număr din ultimii cinci ani.

Primarul comunei Cadca (regiunea Zilina, nord-vestul Slovaciei), Jozef Pohancek, rămâne până acum oficialul slovac cu cea mai înaltă funcție condamnat pentru corupție. Faptele pentru care a fost judecat Pohancek au fost comise în 2005.