Slovacia îşi înlocuieşte RADARELE SOVIETICE cu unele militare noi

Ministerul slovac al Apărării a anunțat organizarea unei licitații pentru achiziționarea unor echipamente radar militare, în valoare de 60 milioane de euro, fără TVA

03 iun. 2015, 13:57
Slovacia îşi înlocuieşte RADARELE SOVIETICE cu unele militare noi

Ministerul intenționează să achiziționeze trei radare 3D cu rază medie, dintre care două ar urma să fie livrate în 2016, iar unul în 2020. Contractul va include și o opțiune pentru un al patrulea radar. Aceste echipamente vor trebui să corespundă recomandărilor și standardelor NATO, să aibă o rază de minimum 350 km și să detecteze ținte mici la o distanță de cel puțin 250 km.

Ministerul slovac al Apărării a publicat o ofertă preliminară în decembrie 2014. Inițial s-a intenționat achiziționarea unor radare împreună cu Cehia, însă aceasta a decis cumpărarea unor echipamente pe cont propriu.

Citeşte şi SCANDAL ÎN SUA: Radare folosite de poliţie pot obţine imagini din interiorul locuinţelor

Potrivit agenției TASR, firmele interesate pot depune ofertele până la data de 3 iulie, potrivit Agerpres.

Slovacia a decis cumpărarea de echipamente noi întrucât, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, nu mai poate achiziționa piese de schimb de la concernul rus de apărare antiaeriană Almaz-Antei. Durata de funcționara a radarelor P-37, de fabricație sovietică, din dotarea armatei slovace, expiră treptat din 2016. În absența unor radare funcționale, Slovacia nu va putea participa la Sistemul Integrat de Apărare Aeriană al NATO (NATINADS), precizează TASR.