Slovacia va impune de miercuri interdicţie de circulaţie pe timp de noapte

Potrivit unui decret guvernamental, slovacii nu vor mai fi autorizaţi să iasă din case între orele 20.00-05.00 decât din motive medicale sau pentru a merge la muncă.

03 mart. 2021, 15:15
Slovacia va impune de miercuri interdicţie de circulaţie pe timp de noapte

Slovacia va impune de miercuri interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, a anunţat Ministerul Sănătăţii, în contextul în care această ţară se luptă cu cea mai ridicată rată de mortalitate de COVID-19 din lume, transmite AFP.

Potrivit unui decret guvernamental, slovacii nu vor mai fi autorizaţi să iasă din case între orele 20.00-05.00 decât din motive medicale sau pentru a merge la muncă.

În timpul zilei, oamenilor li se cere să rămână în locuinţe, excepţie făcând în principal vizitele la medic, deplasările la locul de muncă, plimbările în natură sau cu animale de companie.

Interdicţia de circulaţie pe timp de noapte va fi în vigoare până la 19 martie, dar va putea fi prelungită.

Slovacia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori, a înregistrat o medie de 24 de decese la 100.000 de locuitori pe ultimele 14 zile, potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP.

Rata ridicată ‘se datorează unor factori numeroşi, Slovacia a comis mai multe erori’, a comentat pentru AFP preşedintele Asociaţiei sindicale a medicilor, Peter Visolajsky.

‘Lockdown-ul a fost introdus prea târziu şi nu a fost supravegheat suficient. În plus, această rată de mortalitate este cauzată de starea generală precară a asistenţei de sănătate în Slovacia’, a mai spus Visolajsky.

În opinia sa, mai degrabă decât adoptarea de noi restricţii, o mai bună aplicare a celor în vigoare ‘ar putea reduce numărul de infecţii’.

Slovacia a devenit luni a doua ţară din Uniunea Europeană, după Ungaria, care a primit un prim transport de vaccin rusesc Sputnik V, din care a comandat în total 2 milioane de doze.

De asemenea, Slovacia a trimis zece bolnavi de COVID-19 în Polonia vecină şi beneficiază de ajutorul unei echipe medicale din România, după ce a adresat o cerere de asistenţă la Uniunea Europeană.

Suedia este în stare critică. Numărul contagerilor este în creştere şi se îndreaptă spre al treilea val al pandemiei

Comisia Europeană analizează aprobarea de urgenţă a vaccinurilor pentru Covid-19, ca alternativă mai rapidă la autorizarea condiţionată utilizată până în prezent

Comisia Europeană analizează posibilitatea aprobării de urgenţă a vaccinurilor pentru Covid-19, ca alternativă mai rapidă la autorizarea de comercializare condiţionată utilizată până în prezent, transmite Reuters.
Măsura ar marca o schimbare mare de abordare a aprobării vaccinurilor, pentru că ar implica o procudură considerată periculoasă de uE şi care înainte de pandemia de Covid-19 a fost rezervată pentru autorizarea excepţională la nivel naţional a medicamentelor destinate pacienşilor cu boli în stadiul terminal, inclusiv în tratamentul cancerului.

Posibila schimbare ar avea loc în condiţiile în care Executivul UE şi autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor  sunt supuse unor presiuni tot mai mari din cauza aprobării lente a vaccinurilor, care a încetinit distribuirea vaccinurilor pentru Covid-19, comparativ cu Statele Unite şi Marea Britanie.

”Suntem gata să reflectăm împreună cu statele membre asupra tuturor căilor posibile pentru a accelera într-adevăr aprobarea vaccinurilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă, după ce chestiunea a fost discutată, marţi, în cadrul unei întâlniri privind COVID-19, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

O opţiune ar putea fi ”o autorizare de urgenţă a vaccinurilor la nivelul UE cu răspundere comună între statele membre”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că lucrările la acest lucru ar putea începe foarte repede dacă guvernele UE ar susţine ideea.

Nu a fost clar dacă o procedură de autorizare de urgenţă la nivelul UE, dacă va fi convenită, ar implica aceleaşi condiţii ca şi aprobările de urgenţă acordate la nivel naţional, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) nu poate emite în prezent aprobări de urgenţă, dar, în circumstanţe excepţionale, a recomandat utilizarea cu compasiune a medicamentelor înainte de autorizarea de introducere pe piaţă. Această procedură a fost utilizată în aprilie pentru a autoriza iniţial medicii să utilizeze remdesivir, medicamentul antiviral al Gilead, ca tratament împotriva Covid-19. Medicamentul a primit ulterior aprobarea condiţionată de către EMA.

Aprobările naţionale de urgenţă sunt permise în conformitate cu legislaţia UE, dar obligă ţările să îşi asume întreaga răspundere dacă ceva nu merge bine cu un vaccin, în timp ce în temeiul autorizaţiei de introducere pe piaţă mai riguroase, companiile farmaceutice rămân responsabile pentru vaccinurile lor.

Comisia Europeană a spus că autorizaţiile naţionale de urgenţă nu ar trebui utilizate pentru vaccinurile Covid-19, deoarece aprobările mai rapide ar putea reduce capacitatea autorităţilor de reglementare de a verifica datele referitoare la eficacitate şi siguranţă. Acest lucru ar putea creşte, de asemenea, reticenţa faţă de vaaccinare, care este deja ridicată în unele ţări, au spus oficialii UE.

Un înalt oficial al UE a declarat că procedura de urgenţă a fost utilizată până acum de obicei la nivel naţional pentru pacienţii cu boli terminale şi cp UE a ales în schimb autorizarea condiţionată, deoarece cu vaccinurile îi ”injectăm pe oamenii sănătoşi”, iar riscul este disproporţionat.

Schimbarea de abordare va avea loc după ce ţările din Europa de Est, inclusiv Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, au aprobat sau au declarat că iau în considerare aprobarea vaccinurilor ruseşti şi chineze cu proceduri naţionale de urgenţă. Marea Britanie a folosit, de asemenea, procedura de urgenţă pentru a aproba vaccinurile împotriva Covid-19.

Comisia UE a mai anunţat luna trecută că lucrează la o posibilă aprobare rapidă a vaccinurilor îmbunătăţite împotriva noilor variante de coronavirus, care au fost deja autorizate, şi ar avea nevoie de mai puţine controale complete înainte de a fi puse la dispoziţia publicului.

 


loading...
Partenerii noștri