Slovenia, paralizată de viscol: drumuri blocate și mii de locuințe fără curent electric

O parte din Slovenia era paralizată joi, după viscolul puternic care s-a abătut asupra micului stat european și care a făcut o victimă, potrivit poliției, relatează AFP.

06 feb. 2014, 14:21
Slovenia, paralizată de viscol: drumuri blocate și mii de locuințe fără curent electric

Miercuri seară, un electrician a murit când încerca să restabilească furnizarea de curent electric într-o pădure din apropiere de Maribor (nord-est), a anunțat poliția locală.

Joi, aproape 36.000 de locuințe erau încă lipsite de curent electric, pentru a patra sau chiar a cincea zi consecutivă, au anunțat distribuitorii de electricitate ai țării. La apogeul crizei, 120.000 de gospodării au fost private de electricitate, adică peste un sfert din gospodăriile slovene.

În total, 7.600 de pompieri, soldați, electricieni și voluntari lucrau la restabilirea curentului electric și deblocarea infrastructurii, precizează agenția franceză de presă.

Potrivit acesteia, situația rămâne deosebit de gravă în regiunea Postojna, la 40 km de capitala Ljubljana, din cauza temperaturilor foarte scăzute și a copacilor căzuți pe șosele.

Linia feroviară care leagă Postojna de orașul Koper de la malul Mării Adriatice este încă blocată de copacii căzuți sub greutatea zăpezii și a gheții, a explicat președintele căilor ferate slovene, Dusan Mes.

La rândul său, ministrul agriculturii a evocat ‘cea mai gravă catastrofă pentru pădurile țării’, care se întind pe jumătate din teritoriul Sloveniei. Conform unei prime estimări, 40% din pădurile slovene au fost afectate de zăpadă și gheață.

Situația s-ar putea deteriora și mai mult vineri, când se așteaptă rafale de vânt ce ar putea provoca ruperea copacilor acoperiți de gheață, au prevenit autoritățile.