Slovenia susţine aderarea României la Schengen şi OECD

Slovenia susține aderarea României la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), a declarat luni viceprim-ministrul Karl Erjavec, ministru al Afacerilor Externe.

27 nov. 2017, 12:19
Slovenia susţine aderarea României la Schengen şi OECD

„Ne dorim ca România să devină cât mai repede membră a spațiului Schengen, consider că are toate condițiile să o facă. (…) Slovenia susține puternic aderarea României la OECD. Am avut ocazia să discut cu secretarul general al OECD în legătură cu această chestiune, am vorbit despre procesul de extindere și am fost amândoi de acord că România este cea mai bună candidată, îndeplinește toate condițiile și cred că în lunile următoare se vor petrece multe lucruri bune pentru România — președinția UE, veți fi membri ai Schengen și, mai devreme sau mai târziu, veți deveni membri cu drepturi depline ai OECD”, a afirmat oficialul sloven, aflat în vizită la București, într-o conferință de presă comună cu ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu.

El a arătat că Slovenia apreciază sprijinul pe care îl acordă România Republicii Moldova. Karl Erjavec a menționat că vor fi organizate la Ljubljana consultări politice privind Balcanii de Vest. El a adăugat că oameni de afaceri sloveni doresc să investească în România, potrivit România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen, potrivit Agerpres.

Citeşte şi România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen

„Aproape 700 de milioane de euro avem schimburi comerciale și cooperarea economică a crescut cu 8% în primele șase luni ale acestui an. Cred că și relațiile politice excelente se vor reflecta asupra relațiilor economice”, a spus oficialul sloven.

El a apreciat preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019 de către România. „Ne bucurăm că România va prelua președinția în 2019, mai ales pentru că avem puncte de vedere asemănătoare privind viitorul UE și Slovenia este favorabilă unei UE puternice, nu dorim o UE cu mai multe viteze, susținem mai multă securitate în Europa, solidaritatea și securitatea socială. (…) Sunt convins că România își va face datoria cu bine”, a spus Karl Erjavec. Oficialul sloven a mulțumit României pentru sprijinul acordat țării sale în criza migrației prin trimiterea de polițiști.