Slovenia va fi rentabilizată ca o întreprindere

Primarul Ljubljanei cu  "inima la stânga şi portofelul la dreapta", şi partidul său, Slovenia Pozitivă au fost surprizele legislativelor anticipate

05 dec. 2011, 10:12
Slovenia va fi rentabilizată ca o întreprindere

Zoran Jankovici, popularul primar-antreprenor al capitalei slovene, a cărei faţă s-a schimbat mult de când o conduce, şi-a creat partidul Slovenia Pozitivă, de centru-stânga, cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile legislative anticipate.  A reuşit să obţină însă victoria în aceste alegeri, fiind considerat  surpriza scrutinului, scrie AFP.
În campanie, Jankovici nu i-a promis electoratului marea cu sarea, şi nici că va face  ceva deosebit faţă de ceea ce făcea până acum. A spus că va conduce ţara mai degrabă „ca pe o întreprindere”, pentru a o face rentabilă şi competitivă, aşa cum şi-a condus propriile lui afaceri spre succes, cum a fost lanţul public de supermarket-uri Mercator, care l-a transformat într-un om bogat.
Dar lui Jankovici, victoria sa şi a partidului său în aceste alegeri i-au şters o mare parte din „handicapuri”, aşa cum mulţi le considerau a fi pentru el când s-a lansat în viaţa publică. Primul dintre acestea era faptul că se născuse în Serbia, tatăl fiind sârb, iar mama slovenă. Apoi, a fost faptul că a luat în primire o capitală urâtă, de provincie, când a fost ales primarul Ljubljanei, dar pe care a reuşit să o ridice între timp. La toate acestea se adaugă unele articole de presă legate de acuzaţii de fraudă fiscală, presupusă a fi fost comisă de cei doi fii ai lui, pe care el i-a apărat întotdeauna, în faţa tuturor, spunând ferm : „Ei sunt şi vor fi întotdeauna fiii mei şi îi voi apăra”.
În politică, Jankovici a fost acuzat adesea, mai ales de către adversarii săi din actuala campanie electorală, că este mai degrabă un „populist”, decât un „popular”. În vârstă de 58 de ani, Jankovici este primarul Ljubljanei din 2006, iar în 2010 a fost reales cu 65% din voturi.