Slujbă specială de pomenire a Regelui Mihai la Catedrala Patriarhală. Patriarhul Daniel va oficia slujba de înmormântare

Slujba de înmormântare a Regelui Mihai I va fi oficiată de Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală, cel mai probabil, alături de un sobor arhieresc format din membrii ai Sinodului, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

05 dec. 2017, 18:38
Slujbă specială de pomenire a Regelui Mihai la Catedrala Patriarhală. Patriarhul Daniel va oficia slujba de înmormântare

„Patriarhul Daniel va oficia slujba de înmormântare a Majestăţii Sale Regele Mihai, aceasta este o certitudine şi, cel mai probabil, înconjurat de un sobor arhieresc, adică vor fi prezenţi mai mulţi episcopi prezenţi, membrii ai Sinodului. Preafericitul va sluji aici, la Bucureşti, iar la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântat Regele Mihai, ceremonia va fi condusă de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit Mediafax.

Regele Mihai va fi pomenit, începând de miercuri până în ziua înmormântării, în toate bisericile care oficiază Sfânta Liturghie, iar marţi seara, la Catedrala Patriarhală se va ţine o slujbă specială.

„În această seară, după slujba de vecernie, de la Catedrală, se va oficia o slujbă scurtă, care se numeşte trisaghion şi care înseamnă «Sfinte Dumnezeule», practic este un imn, în care va pomeni fi pomenit Majestatea Sa Regele Mihai. Începând de mâine, până în ziua de înmormântare, va fi pomenit acolo unde are loc Sfânta Liturghie, peste tot în Patriarhia Română, adică la Catedrala şi în alte biserici”, a declarat Vasile Bănescu.

De asemenea, Patriarhia Română a transmis şi un mesaj de condoleanţe după moartea Regelui Mihai, precizând că Majestatea Sa rămâne „în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj”.

„Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate. Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România. De-a lungul întregii sale vieţi, în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim, transmite Patriarhia Română”, transmite Patriarhia Română într-un comunicat de presă.

Regele Mihai a încetat din viaţa, marţi, la ora 13.00, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.

Trupul Regelui va fi adus în ţară miercuri, 13 decembrie. El va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar slujba de înmormântare va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală, în data de 16 decembrie.

Citeşte şi Fostul principe Nicolae, la moartea Regelui Mihai: Bunicule, îmi va fi dor de tine, nu voi uita ce m-ai învăţat