Soarele fierbinte va ridica mercurul din termometre la 35 de grade. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Canicula va continua să ne dea bătăi de cap în următoarele zile, iar indicele disconfortului termic va atinge pragul critic de 80. Totuşi, de vineri temperaturile vor scădea uşor, cu 2-3 grade, suficient pentru a reduce disconfortul resimţit.

18 iun. 2013, 14:19
Soarele fierbinte va ridica mercurul din termometre la 35 de grade. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Miercuri, la amiază, vorbim din nou despre caniculă în vestul şi sud-vestul ţării, unde aerul tropical şi soarele fierbinte adună frecvent 35 de grade în termometre, chiar 36 în Banat şi în sudul Olteniei. Aşadar, evitaţi drumurile după orele prânzului, stresul provocat de căldură va fi foarte accentuat, meteorologii anunţă că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic. De puţină răcoare se vor bucura însă locuitorii din Moldova, în nordul acestei regiuni temperatura aerului nu va depăşi 25 de grade Celsius. Ploile sunt şi ele prezente la nivel local, pe parcursul zilei în Maramureş, nordul Transilvaniei şi cea mai mare parte a Moldovei, iar către seara şi în noaptea următoare în Oltenia, Muntenia şi posibil în Dobrogea. În aceste regiuni apar aversele însoţite de tunete, fulgere şi vânt în rafale, şi din nou sunt posibile căderi de grindină.

Şi în Capitală, miercuri tot despre vreme călduroasă vorbim, la amiază disconfortul termic va fi accentuat şi în Bucureşti, iar termometrele vor indica 33…34 de grade şi miercuri. Dar după ziua însorită şi fierbinte se adună spre seară nori purtători de averse, vor fi şi descărcări electrice, iar vântul devine agitat, noaptea următoare nu se anunţă prea liniştită.

Citeşte şi Vremea va fi deosebit de caldă la mijlocul lunii iunie. VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Joi, temperaturile vor scădea uşor în majoritatea regiunilor, dar nu îndeajuns de mult încât să ne răcorim cu adevărat, vremea tot căldă rămâne în mare parte din ţară. Ba va fi chiar caniculară în regiunile vestice, unde izolat, la amiază, încă se depăşeşte, cu 1…2 grade, pragul de 35 de grade al caniculei. În Moldova, în nordul regiunii, nu se depăşesc 25 de grade, aici ziua este mult mai plăcută. Cât despre ploi, mai precis averse cu tunete, fulgere şi răbufniri ale vântului, acestea vor fi nelipsite, după-amiază mai ales, din zonele montane, în timp ce în restul teritoriului apar doar izolat.

În Bucureşti, ziua de joi se anunţă frumoasă şi caldă, dimineaţa, cerul este senin şi abia după prânz apar câţiva nori inofensivi, care nu lasă niciun strop de ploaie. Vântul nici nu se simte pe parcursul zilei, aşa că până la amiază se adună în termometre 31, poate chiar 32 de grade.

Vineri, în vestul, centrul şi sudul ţării, vremea rămâne călduroasă, izolat chiar caniculară pentru câteva ore dupa prânz. Maximele pornesc de la 26…27 de grade pe litoral, însă în vestul ţării, în Banat, temperaturile se avântă din nou spre 35 de grade caniculare. Iar ca aspect, se anunţă o zi frumoasă şi însorită şi doar pe alocuri la munte, precum şi în regiunile vestice şi nord-vestice, după-amiaza şi la începutul nopţii următoare cad câteva averse însoţite de descărcări electrice şi scurte rafale de vânt.

În Bucureşti şi vineri vremea rămâne frumoasă, cerul este aproape senin întreaga zi, nu se anunţă vânt, nici ploi, ci doar temperaturi de vară, 32…33 de grade vor indica termometrele la umbră în orele amiezii.

Şi sâmbătă tot despre vreme călduroasă vorbim. Temperaturi uşor sub 30 de grade vor fi doar pe litoral, respectiv 27 de grade, în timp ce în Câmpia Română se atinge din nou pragul de 35 de grade al caniculei, ba chiar 36 de grade vor fi în Lunca Dunării. În schimb, în regiunile intracarpatice atmosferă se mai răcoreşte puţin, căci ploile cu tunete, fulgere şi vânt turbulent sunt prezente la nivel local. Tendinţa este ca şi duminică să fie o zi fierbinte în sudul şi sud-estul ţării, apoi temperaturile mai scad şi se apropie de cele normale pentru ultima decadă a lunii iunie, iar ploile preferă în continuare spaţiul intracarpatice.