Șoc în dosarul medicilor care refoloseau dispozitivele cardiace de la cadavre! Ce avere au reușit să adune

Mai multe percheziții au avut loc în dosarul dispozitivelor cardiace prelevate de la cadavre și implantate unor pacienți. În urma acestora au fost ridicate multe tablouri celebre și sume uriașe de bani.

18 feb. 2023, 18:44
Șoc în dosarul medicilor care refoloseau dispozitivele cardiace de la cadavre! Ce avere au reușit să adune

Apar noi informații în dosarul care vizeză stimulatoarele cardiace prelevate de la cadavre și refolosite pe alți pacienți. În urma perchezițiilor efectuate de autorități au fost ridicare sume uriașe de bani și 36 de tablouri ale unor pictori celebri. În acest dosar un medic din Iași a fost reținut și un altul a fost plasat sub control judiciar cu interdicția practicării profesiei.

Citește și: Băutura care previne bolile cardiace. Are un conținut ridicat de fier şi antioxidanţi

Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale au efectuat 24 de percheziții în acest dosar, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În urma acestora au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

Tot în urma acestor percheziții au fost ridicate 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de celebri. Acestea au fost depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă, transmite, sâmbătă, Poliția Română. Medicul de 50 de ani implicat în acest dosar a fost reținut, iar un altul, de 28 de ani, se află sub control judiciar.

Au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile care aparțineau persoanelor cercetate. Urmează să fie dispusă măsura asiguratorie a sechestrului. De asemenea, polițiștii continuă cercetările în vederea completării probatoriului.

Dosarul dispozitivelor cardiace

Medicul de 50 de ani a fost reținut într-un dosar care vizează prelevarea stimulatoarelor cardiace de la cadavre și implantate altor pacienți. Procurori au deja probe care atestă că din 2017 până în august 2022 medicul ar fi extras 238 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.

Patru medici de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, dar și din Brașov sunt vizați de percheziții. Procurorii au suspiciunea că luau aparatură medicală de la persoanele decedate pe care o montau apoi la pacienți în viață.

Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului.

Anchetatorii vorbesc despre 171 de intervenţii pentru care bolnavii ar fi plătit între 2.000 și 10.000 euro. Cel puţin doi dintre pacienții operați au suferit complicații și au murit. Pacienții au plătit pentru aceste operații, deşi în mod normal sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ulterior banii obţinuţi astfel ar fi introduşi în circuit printr-un ONG înfiinţat de doi dintre medici.

IGPR a anunţat că poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme efectuează, vineri, 24 de percheziţii în judeţele Iaşi, Braşov şi Neamţ într-o cauză complexă în care se efectuează cercetări pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Citește și: Se găseşte în orice cămară! Alimentul care te păzeşte de boli cardiace şi accidente cerebrale