Şoc pe piaţa imobilară: care români nu-şi mai pot închiria deloc apartamentele. Este interzis prin lege!

Lovitură pe piața imobiliară din România! Un proiect de lege care a trecut deja de Senat prevede ca închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic să fie interzisă. Pentru a fi publicată în Monitoul Oficial, legea trebuie să treacă de Camera Deputaţilor şi să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

01 oct. 2023, 15:10
Şoc pe piaţa imobilară: care români nu-şi mai pot închiria deloc apartamentele. Este interzis prin lege!
Şoc pe piaţa imobilară: care români nu-şi mai pot închiria deloc apartamentele. Este interzis prin lege!

Şoc pe piaţa imobilară: care români nu-şi mai pot închiria deloc apartamentele. Guvernul a aprobat în luna martie a anului 2023 un proiect de lege care prevede mai multe reguli noi pentru clădirile cu risc seismic. Una dintre acestea este interdicția de închiriere sau cedare în comodat sau folosință a apartamentelor în blocurile de locuință clasificate cu risc seismic I. Între timp, legislația în domeniu a avansat, iar apartamentele care se află în blocuri cu risc seismic I ar urma să fie interzise la închiriere.

Citeşte şi: Pe ce dată intră pensiile în luna octombrie. Care pensionari vor primi în plus 500 de lei gratis de la stat

Conform proiectului de lege care a trecut deja de Senat, sunt vizate de lege imobilele care se pot prăbuși în cazul unui cutremur cu magnitudine 7. Această inițiativă îi aparține fostului ministru al dezvoltării Attila Cseke (UDMR), scrie Fanatik. De altfel, din august 2023, se interzic activitățile comerciale sau afișele publicitare în blocuri cu risc seismic I și II.

Propunerea a venit după cele două cutremure consecutive produse pe 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) dintr-o zonă nouă ca seismicitate pentru România, Oltenia, dar și cel devastator din Turcia, ocazie cu care s-au constatat deficiențe mari la construcția clădirilor.

Citeşte şi: Ce taxe şi impozite vor creşte de la 1 ianuarie 2024. Câţi bani în plus vor scoate românii din buzunare

Potrivit unei statistici oficiale a Ministerului Dezvoltării, în Romania sunt peste 2.600 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I si II. Majoritatea, aproape 400 se află în București, iar 350 dintre ele sunt situate în zona centrală a Capitalei.