Şoc pentru o familie din Cluj-Napoca după ce a primit factura la electricitate: 18.905 lei

Anul acesta, facturile au fost emise cu întârziere, deoarece a fost necesară recalcularea celor emise anul trecut. În unele cazuri, clienții au primit facturi cu sume neobișnuit de mari,
Filip Stan
19 mart. 2025, 16:12
Şoc pentru o familie din Cluj-Napoca după ce a primit factura la electricitate: 18.905 lei

O familie din Cluj-Napoca a avut parte de un șoc când a primit factura la electricitate, suma de plată ridicându-se la 18.905 lei. Astfel de facturi cu sume exorbitante au fost raportate frecvent de clujeni, de cele mai multe ori fiind vorba despre erori de calcul. Cu toate acestea, asemenea situații creează panică în rândul consumatorilor.

Anul acesta, facturile au fost emise cu întârziere, deoarece a fost necesară recalcularea celor emise anul trecut. În unele cazuri, clienții au primit facturi cu sume neobișnuit de mari, ceea ce a generat numeroase nemulțumiri.

Soluția recomandată de specialiști este ca cei afectați să facă sesizări la firma furnizoare de energie, trimițând o copie a facturii, o fotografie a contorului și dovada plății facturilor anterioare. În unele situații, recalculările au dus la sume mai mici de plată.

Anunț important de la Hidroelectrica. Data la care vor veni facturile pe luna februarie

Un clujean a povestit experiența sa: „Puteți face un email de plângere la electrica, unde atașați poza (PDF sau ce format a fi, a facturii) plus poza de pe contor, și o poză cu ultimele facturi plătite. Nouă parcă din 2400 (sau 2200 lei) au recalculat, am rămas la 1600 lei parcă. Am trimis poza cu toate și au ajuns că am ajuns că avem de plătit cam 1200 lei”, conform Știri de Cluj.

Pe de altă parte, un alt consumator a relatat că nu a avut de ales și a fost nevoit să achite întreaga sumă: „Nu prea ai ce face, noi am pățit la fel. Ni s-a spus să cerem verificarea contorului așa că au venit, l-au luat, l-au verificat metrologic și răspunsul a fost că totul funcționează perfect și „nu-i de-acolo problema”. Nu am avut încotro și am ajuns până la urmă să plătim factura dacă nu am vrut să stăm fără curent”.

Ce se va întâmpla cu factura românilor după expirarea plafonării preţurilor la energie

Schema de plafonare a prețurilor la energie va expira în aproximativ trei luni, iar piața se va confrunta cu o nouă realitate competitivă. Expertul în energie Dan Drăgan, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, consideră că această tranziție va aduce o optimizare a consumului și o mai bună gestionare a resurselor energetice.

Odată cu revenirea la o piață liberă, Drăgan estimează că vom asista la: o competiție reală între furnizori, care ar putea duce la oferte mai avantajoase pentru consumatori, creșterea utilizării prețurilor dinamice, care permit ajustarea tarifelor în funcție de cerere și ofertă şi o mai bună planificare a consumului industrial, prin stabilirea unor marje de deviație și optimizarea schimburilor de producție.
Măsuri de sprijin pentru consumatori

Chiar dacă plafonarea se va încheia, consumatorii vor beneficia în continuare de două scheme de sprijin importante:

Sprijin pentru companiile energointensive, printr-un mecanism de exceptare de la plata certificatelor verzi, care a cumulat deja 750 de milioane de euro din 2015 până în prezent și va fi prelungit până în 2030.

Anunț de ultimă oră al PPC, fostul Enel. Decizia care va afecta facturille a milioane de români

O schemă de exceptare suplimentară, care poate ajunge la 150 de milioane de euro anual, destinată susținerii unor categorii de consumatori.
Aceste măsuri vor contribui la menținerea competitivității industriei românești și la stabilizarea pieței energetice.

În paralel, Ministerul Energiei lucrează la implementarea certificatelor de origine, un mecanism care va oferi mai multă transparență privind sursa energiei furnizate. De asemenea, reglementatorul pieței energetice face eforturi pentru alinierea legislației secundare la standardele europene.

Un exemplu concret este inițiativa „market maker”, implementată deja pe piața gazelor, care are rolul de a stabiliza prețurile și de a reduce volatilitatea pieței.

Aceste schimbări legislative și de piață vin într-un context favorabil pentru sectorul energiei regenerabile. La Solar Energy Bucharest Summit, eveniment dedicat industriei solare, s-a discutat despre investițiile necesare pentru atingerea obiectivelor guvernamentale:
România trebuie să ajungă la o capacitate solară instalată de 8.500 MW până în 2030, dublu față de cei 4.500 MW existenți. Acest proces presupune investiții totale de 2,5 miliarde de euro, adică peste 1 milion de euro pe zi până la finalul deceniului.

Costul dezvoltării unui MW de panouri solare este de aproximativ 600.000 de euro, iar noile proiecte vizează ferme, fabrici, depozite și clădiri rezidențiale.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”