Şoc termic după furtunile violente, cupola de foc acoperă iar România. Hărţile meteo arată iar temperaturi de disconfort termic

Vremea se încălzește puternic din weekend, iar săptămâna viitoare ne așteaptă un alt val puternic de căldură, care s-ar putea prelungi până dincolo de mijlocul lunii.
Filip Stan
05 iul. 2024, 22:19
Şoc termic după furtunile violente, cupola de foc acoperă iar România. Hărţile meteo arată iar temperaturi de disconfort termic
Elena Mateescu, director ANM, prognoza meteo pentru luna iulie

Harta meteo a temperaturilor  arată până la 35 – 36°C, duminică, 7 iulie, în unele zone din Muntenia și Oltenia. Săptămâna se încheie cu o vreme frumoasă și însorită, dar tot mai caldă, cu temperaturi care vor ajunge aproape în toată țara la peste 30 de grade Celsius, iar în unele locuri până la 35 – 36 de grade.

În weekend, un anticiclon va înainta dinspre sud, aducând o vreme caldă și însorită, fără precipitații. Temperaturile vor fi cuprinse între 28 și 35°C, cu o tendință de creștere de la o zi la alta.

Căldura se va resimți din plin încă de la începutul săptămânii viitoare, când mercurul din termometre va atinge și depăși pragul de caniculă în sud și, local, în vest și nord-est. Cel mai cald va fi în sudul Munteniei și al Olteniei, unde se vor atinge până la 38 – 39°C.

Sâmbătă și duminică va fi mult Soare, cu șanse minime de ploaie. Temperatura va crește de la o zi la alta, pe măsură ce aerul tropical va pune din nou stăpânire pe țara noastră.

Dacă sâmbătă sunt așteptate maxime între 28 și 33°C, duminică deja se anunță caniculă în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei. Mai mult, mercurul va depăși pragul de 30°C aproape în toată țara.

De asemenea, indicele UV va atinge valori foarte înalte, astfel că măsurile de protecție sunt absolut necesare. În cazul în care mergeți la plajă sau plănuți o drumeție la munte, vă recomandăm să folosiți o cremă solară cu factor de protecție ridicat (SPF 50+).

Prognoza meteo 6 iulie. Meteorologii anunță zile de foc. Termometrele vor indica frecvent peste 35 de grade la umbră. Unde vor mai lovi furtuni

 

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că furtunile care au pus stăpânire pe România își vor reduce intensitatea şi vremea se va încălzi puternic, iar în weekend și la începutul săptămânii viitoare vom avea temperaturi caniculare.

”Mai sunt posibile averse și căderi de grindină, dar vremea se încălzeşte. De vineri, în weekend și începutul săptămânii viitoare revin temperaturile ridicate, în multe zone având temperaturi caniculare.”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pe iulie. Fluctuații mari de temperatură de la o zi la alta. Canicula severă alternează cu ploi, vijelii și grindină

Valul de căldură pare să continue neabătut cel puțin până la mijlocul lunii. Pe termen mai lung, unele modele meteorologice avansează un scenariu îngrijorător: un anticiclon puternic și persistent, extins de la sol până în straturile înalte ale atmosferei, care ar putea să aducă zile în șir cu temperaturi extreme.

Meteorologii AccuWheater anunță temperaturi de foc în București și în restul României. Potrivit prognozei, pe 9 și respectiv 10 iulie vom avea temperaturi de 39 de grade, dar se vor resimți ca fiind 44 de grade.

În perioada 7-10 iulie, conform prognozei AccuWheater vom avea temperaturi în creștere. De la 36 de grade la începutul perioadei, până spre finalul perioadei când vom ajunge la temperaturi de 39 de grade în București. Acestea însă vor fi resimțite ca fiind 44 de grade la umbră.

Administrația Națională de Meteorologie ar putea emite primul Cod Roșu de caniculă din această vară. Codul roșu de caniculă este un avertisment emis de către autoritățile meteorologice atunci când se așteaptă temperaturi extrem de ridicate și condiții meteorologice periculoase pentru sănătatea populației. Valorile temperaturilor maxime pot depăși 40°C și chiar mai mult în anumite regiuni.

ANM vine cu prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Când va fi cea mai mare caniculă

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Prognoza meteo săptămâna 08.07.2024 – 15.07.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Cu excepția extremității de sud-est a țării, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în zonele montane.

Săptămâna 15.07.2024 – 22.07.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 22.07.2024 – 29.07.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sudul teritoriului.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țări.

Prognoza meteo Săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.