Descoperire ŞOCANTĂ. Cel mai popular drog de petrecere poate duce la pierderea definitivă a vederii

În urma unei legi date de Uniunea Europeană în anul 2007, ingredientul principal al unui drog recreaţional numit poppers a fost schimbat. Astfel, acesta nu mai este nitrit izobutil (amil nitrit), ci izopropil nitrit (alchil nitrit). Această substanţă este însă foarte periculoasă, potrivit cercetătorilor care cred că noul ingredient duce la orbire.

10 iul. 2014, 09:51
Descoperire ŞOCANTĂ. Cel mai popular drog de petrecere poate duce la pierderea definitivă a vederii

Un caz recent, prezentat de publicaţia The Lancet, pare să sperie consumatorii. ASTFEL, Un bărbat de 30 de ani şi-a pierdut vederea la ambii ochi după ce a inhalat acest drog foarte popular la petreceri, potrivit edgeonthenet.

Citeşte şi Percheziţii la traficanţi de etnobotanice din Craiova. 150 de consumatori, audiaţi de procurori

Anna Gruener, cercetător la Departamentul de Oftalmolgie de la Guy’s and St Mary’s Foundation Trust din Londra, spune că în ultimele 18 luni a întâlnit 10 pacienţi care şi-au pierdut vederea din cauza noului ingredient al acestui drog. Şocant este faptul că nu există tratament pentru această formă de orbire. Chiar şi după ce nu mai consumă drogul, bolnavii nu-şi recapătă vederea, după cum au obsrevat medicii care l-au controlat pe pacient dupa 6 luni.

Deci pierderea vederii ar putea fi permanentă, deşi poppers era până acum printre drogurile de petrecere considerate sigure. Cazuri similare de macupolatie au fost raportate în Franţa în 2010 şi 2011, la persoane care au consumat alchil nitrit.

Citeşte şi Fiul unui celebru cântăreţ, arestat pentru trafic de droguri

Drogul este vândut în mici tuburi care trebuie desfăcute înainte ca substanţa să fie inhalată, de aici şi numele de „poppers”. Iniţial substanţa este un lichid, iar dacă este expusă la temperatura camerei se transformă în gaz. Poppers relaxează muşchii, creşte apetitul sexual şi sensibilitatea tactilă, iar printre efectele negative se numără ameţeală, greaţă, durere de cap şi scădere bruscă a tensiunii arteriale.