ŞOCANT. VIRUSUL EBOLA a ucis o treime din populaţia GORILELOR şi CIMPANZEILOR din lume

Criza virusului Ebola face ravagii atât printre oameni, cât şi printre animale. Cu toate că în rândul primelor victime problema este dezbătută la nivel mondial, animalele nu au parte de acelaşi tratament. Astfel, în rândul primatelor mari, virusul mortal face ravagii mai mari decât în rândul oamenilor. Astfel rata mortalităţii este de 95% în rândul gorilelor şi de 77% în rândul cimpanzeilor.

21 ian. 2015, 09:22
ŞOCANT. VIRUSUL EBOLA a ucis o treime din populaţia GORILELOR şi CIMPANZEILOR din lume

Statisticile arată că începând cu anii 1990, o treime din populaţia globală de gorile şi cimpanzei a fost decimată de virusul Ebola. Astfel, o epidemie din 1995, survenită în Gabon, a ucis 90% din gorilele aflate în rezervaţia naţională din zonă, iar epidemia din 2002-2003 din Congo a ucis 5.000 de gorile. Cu toate că numărul exact al victimelor este greu de calculat, WWF spune că în sălbăticie mai trăiesc aproape 100.000 de exemplare, potrivit Totb.ro.

Citeşte şi Au început testele pe oameni pentru viitorul vaccin împotriva EBOLA

Una dintre soluţiile pentru combaterea acestei crize este vaccinarea primatelor. În cazul acestora, există deja un vaccin dedicat, care, la primele teste, s-a dovedit sigur şi eficient. Problema însă în acest caz este un blocaj al procesului experimental, determinat de legislaţia în virgoare, care interzice, mai ales în Europa, experimentele pe primate mari. Astfel, nu se poate testa 100% eficienţa vaccinului, atâta vreme cât exemplarele vaccinate nu au fost expuse virusului. Dacă cercetările în vederea creării unui vaccin anti-Ebola perfect sigur pentru primate vor lua sfârşit, specialiştii spun că vom avea de-a face cu un eşec major al politicilor de conservare a speciilor, atâta timp cât extincţia acestor specii este foate posibilă în viitorul apropiat, iar Ebola este un factor decisiv.

Reducerea masivă a habitatelor face ca cimpanzeii şi gorilele să aibă resurse de hrană din ce în ce mai limitate şi posibilităţi mult mai reduse de a-şi găsi ascunziş în faţa vânătorilor. Unele studii arată, totodată, că defrişările extensive şi schimbările climatice creează condiţiile propice răspândirii virusului Ebola şi a altor boli infecţioase.