Socol: România continuă să aibă una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană

Cristian Socol, consilierul pe probleme economice al premierului Ponta, a declarat, joi, că România continuă să aibă una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, sustenabilitatea creșterii economice bazându-se, în primul rând, pe „creșterea producției industriale cu 9,1% (a doua cea mai mare creștere din UE)". Potrivit acestuia, „menținerea unei rate de creștere economică ridicată este meritorie în condițiile în care țările din UE au încetinit puternic".

14 aug. 2014, 10:58
Socol: România continuă să aibă una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană

Consilierul premierului a explicat că este posibil ca România să repete experiența de anul trecut, când la finalul anului a obținut a doua cea mai ridicată creștere din UE, în condițiile în care în primul semestru avea creștere economică de doar 1,8%.

„România poate repeta experiența de anul trecut când în primul semestru avea creștere economică de 1,8% iar la final a obținut a doua cea mai ridicată creștere din UE, de 3,5%. În al doilea semestru investițiile publice vor fi accelerate, existând un spațiu fiscal important – deficitul bugetar este în prezent de 0,3% din PIB iar ținta de sfârșit de an este de 2,2% din PIB). În plus se vor vedea și efectele positive ale scutirii privind impozitul pe profitul reinvestit, creșterii subvențiilor agricole, schemelor de ajutor de stat și sperăm, reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator”, a declarat Socol.

Eurostat: Economia României a crescut peste media Uniunii Europene

De asemenea, consilierul prim-ministrului a reiterat faptul că Executivul de la București va continua să distribuie echitabil beneficiile creșterii economice.

„Vom continua sa distribuim echitabil beneficiile cresterii economice prin realizarea unui mix consistent intre stimularea economiei private si masuri de crestere a veniturilor populatiei pentru refacerea plasei de siguranta sociala afectata puternic de masurile de austeritate din 2009-2011″.