Şoferi din Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Filipine în Taxi și Uber/Bolt. De ce salarii fug străinii spre „raiul” din România

Regula este deja aplicată, din primăvara 2025, pentru început doar în municipiul București, în cadrul unor sesiuni speciale. Un raport al Inspectoratului General pentru Imigrări arată că, la data de 28 februarie 2025, în România lucrau legal aproximativ 106.000 muncitori străini.
Filip Stan
24 mart. 2025, 09:08
Şoferi din Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Filipine în Taxi și Uber/Bolt. De ce salarii fug străinii spre

România a introdus, după mulți ani de așteptare, sistemul care permite străinilor din state non-UE să lucreze inclusiv ca șoferi de taxi sau Uber/Bolt, schimbând regulile de obținere a atestatului în domeniu prin posibilitatea ca examenul să fie susținut și în limba engleză.

De ce este important Organizațiile de transport din România insistau de cel puțin 5 ani, pe fondul lipsei șoferilor profesioniști, ca statul român să permită importul de șoferi profesioniști din țări unde economia nu este foarte dezvoltată, precum Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Filipine, și unde limba engleză este vorbită la un nivel acceptabil.

Angajatorii români îi preferă pe nepalezi în locul conaționalilor: „Muncitorii români sunt foarte neserioși indiferent de salariu. Sunt instabili psihic, au probleme cu alcoolul. Străinii vin cu un scop, să facă bani”

De asemenea interesant Germania a decis în primăvara anului trecut, pe fondul lipsei de angajați, să simplifice angajarea șoferilor de camion permițând ca examenul pentru atestatul CPI să poată fi susținut în 8 limbi străine, inclusiv română.

Acum, facilitatea a devenit posibilă în România prin acordul ca examinarea pentru obținerea CPI (Calificare Profesională Inițială) să poată fi susținută în limba engleză.

Regula este deja aplicată, din primăvara 2025, pentru început doar în municipiul București, în cadrul unor sesiuni speciale.

Autoritatea Rutieră Română publică acum, sub formă de chestionare, baza de întrebări și în limba engleză pentru obținerea certificatelor CPI marfă/persoane, CPI scurt marfă/persoane, conducător auto taxi/conducător auto în regim de închiriere, precum și viză taxi/viză închiriere.

Totodată, examinarea teoretică în sistemul informatic, pentru obținerea certificatelor CPI marfă/persoane, CPI scurt marfă/persoane, conducător auto taxi/conducător auto în regim de închiriere, precum și viză taxi/viză închiriere, se organizează în limba română și în limba engleză, iar candidații înscriși pentru obținerea acestor certificate au posibilitatea de a susține examenele în limba în care aceștia au urmat cursul de pregătire profesională periodică (română sau engleză).

Examinarea teoretică susținută în limba engleză pentru obținerea certificatelor de conducător auto taxi/conducător auto în regim de închiriere, precum și viză taxi/viză închiriere, este posibilă începând cu această lună.

Examinările la proba practică în limba engleză sunt posibile deocamdată doar în București.

Atestarea profesională a conducătorilor auto profesioniști, respectiv deținerea unui certificat de calificare profesională inițială (CPI), care trebuie actualizat periodic printr-un Certificat de calificare profesională continuă (CPC), este o condiție obligatorie pentru a-și putea exercita ocupația, în România și în orice stat membru UE, pentru toți conducătorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunzătoare transportului rutier profesionist de mărfuri și de persoane.

Ce salarii au la ei în țară muncitorii străini care vin să lucreze în România pe Bolt sau Uber

Un raport al Inspectoratului General pentru Imigrări arată că, la data de 28 februarie 2025, în România lucrau legal aproximativ 106.000 muncitori străini, relatează Profit.ro.

Nepal: O economie dependentă de emigrație și turism

Nepalul, țară situată la poalele Himalayei și cunoscută pentru turismul montan și ascensiunile spre Everest, are o economie bazată pe servicii, manufacturi cu valoare adăugată redusă și remitențele trimise de lucrătorii din străinătate.

PIB-ul nominal al țării este estimat la 50,83 miliarde de dolari în 2025, cu un PIB pe cap de locuitor de aproximativ 1.490 de dolari. Creșterea economică anuală s-a menținut la aproximativ 4% în ultimii cinci ani.

Structura economiei nepaleze este:

  • Servicii: 61,8%
  • Agricultură: 24,5%
  • Industrie: 13,7%

Printre principalele industrii se numără turismul, producția de covoare și textile, precum și fabricarea de ciment, cărămizi și țigări. Nepalul are o forță de muncă de aproximativ 16 milioane de persoane, la o populație de 31 de milioane, cu o rată de ocupare de 76,2%, dar și un șomaj estimat la 12,6% în 2022.

În ceea ce privește veniturile, salariul minim lunar este de 17.300 de rupii nepaleze (NPR), echivalentul a 115 euro.

Deși nivelul sărăciei a scăzut, 13,8% din populație trăia sub pragul sărăciei în 2022, iar 45,3% supraviețuiau cu mai puțin de 3,20 dolari pe zi, ceea ce indică o vulnerabilitate economică ridicată.

Sri Lanka: O economie marcată de criză și redresare lentă

Sri Lanka, cu un PIB nominal de 99 miliarde de dolari, a fost afectată de o criză economică profundă, intrând în incapacitate de plată a datoriei externe în aprilie 2022.

Livratorii asiatici, în pantaloni scurți printre mormanele de zăpadă din Capitală. Cum a reacționat un nepalez când a văzut prima ninsoare din viața lui

Economia s-a contractat cu 7,8% în acel an, iar procentul celor care trăiesc cu mai puțin de 3,65 dolari pe zi a crescut la 25%.

Pentru redresare, Sri Lanka a primit un împrumut de 3 miliarde de dolari de la FMI în martie 2023. Economia sa se bazează pe:

  • Servicii: 58,2%
  • Industrie: 27,4%
  • Agricultură: 7,4%

Țara este cel mai mare producător de anvelope solide și industriale la nivel global și are un sector puternic de confecții. Portul Colombo este cel mai important centru de transbordare din Asia de Sud, iar turismul și industria IT sunt în plină dezvoltare.

Salariul minim lunar este de aproximativ 12.500 de rupii srilankeze (42 de dolari), în timp ce salariul mediu lunar ajunge la 250 de dolari. Populația Sri Lankăi este de 21,9 milioane de persoane.

Compania canadiană care vrea să exploateze metalele rare din Munții Apuseni. Geologii au intrat în galeriile unde s-a exploatat uraniu în comunism

Bangladesh: Creștere economică rapidă și un sector industrial puternic

Bangladesh, al patrulea furnizor de muncitori străini pentru România, are o economie în plină expansiune, cu un PIB nominal estimat la 481 miliarde de dolari în 2025 și un PIB pe cap de locuitor de 2.770 de dolari.

Structura PIB-ului pe sectoare este:

  • Servicii: 53,4%
  • Industrie: 33,9%
  • Agricultură: 12,7%

Printre industriile dominante se numără producția de textile și îmbrăcăminte, produsele farmaceutice și electronicele. Rata șomajului este extrem de scăzută. Costul zilnic al vieții variază între 500 și 1.000 de taka (4,10 – 8,20 dolari).

Salariul minim lunar în industria confecțiilor a fost majorat la 12.500 de taka (aproximativ 113 dolari) în 2023. Majoritatea afacerilor din Bangladesh sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), reprezentând 90% din total. Populația țării este de 169,8 milioane de persoane.

România atrage muncitori străini din țări precum Nepal, Sri Lanka și Bangladesh, unde salariile sunt semnificativ mai mici, iar oportunitățile economice limitate.

Această tendință reflectă atât nevoia României de forță de muncă în diverse sectoare, cât și dorința muncitorilor din aceste state de a găsi venituri mai bune și condiții de trai mai stabile.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri