Șoferii riscă o amendă de 1.160 de lei dacă nu au acest act la ei. În plus, primesc patru puncte de penalizare

Amendă de 1.160 de lei pentru șoferii care nu au acest act la ei. Codul Rutier prevede măsuri dure pentru participanții la trafic.

17 ian. 2023, 14:45
Șoferii riscă o amendă de 1.160 de lei dacă nu au acest act la ei. În plus, primesc patru puncte de penalizare

Șoferii care nu au toate actele necesare la ei riscă să primească o amendă de 1.160 de lei. În funcție de severitatea agentului de poliție, aceștia pot primi  și patru puncte de penalizare.

Amenda se dă pe loc șoferilor care uită acest document. Dacă sunt opriți de Poliția Rutieră pentru un simplu control, participanții la trafic se pot alege cu sancțiuni uriașe dacă nu au asupra lor toate actele necesare pentru a conduce legal.

La fiecare control în care un șofer este vizat, acesta trebuie să prezinte permisul de conducere. Dacă nu se află în posesia șoferului în momentul controlului, nu este caz penal și poate prezenta buletinul sau cartea de identitate. Cu ajutorul acestuia se va verifica, în baza CNP-ului, dacă șoferul deține un carnet de conducere.

Citește și: Ce amenzi riscă românii care nu plătesc rovinieta în 2023, în funcție de mașină

Însă, cei ce nu prezintă permisul vor primi o amendă în valoare maximă de 1.160 de lei.

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.

Citește și: COD RUTIER 2023: Ce amendă primeşti dacă depăşeşti viteza legală cu 30 km/h

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferi amendade a permite verificarea vehiculului”, stabilește Codul Rutier.