Șoferii români de camioane sunt foarte bine văzuți în Europa, fiind apreciați pentru profesionalismul și seriozitatea lor, dar și pentru dorința lor de muncă. De aceea, nu au nici venituri mici, ci chiar unele de peste 15.000 de lei lunar, echivalentul a 3.000 de euro.
Deși viața șoferilor de camioane este una destul de grea, merită foarte mult d.p.d.v. financiar, pentru că aceștia ajung să aibă un venit de 3.500 de euro net, în cazul celor ce au experiență, în exterior. Asta în timp ce există un deficit de 150.000 de șoferi de camion în România.
Citește și : Accident GRAV cu un camion și o mașină pe Centura București. Șoferul autoturismului și-a pierdut viața
Șoferii de camioane străbat întregul continent european și țin economia țărilor europene în picioare, indiferent de anotimp, condiții meteo sau dificultatea traseelor. În același timp, există multe companii autohtone, precum cele din comuna Bosanci din județul Suceava, unde localnicii au circa 1.000 de TIR-uri, ce fac curse externe pentru firme cunoscute din străinătate.
„Este o lege bine gândită, ai firmă in România și efectuezi transport pe comunitatea internațională. Este multă bătaie de cap în afară, trebuie să faci service la camioane, să ai șoferi serioși, să-i plătești, să faci asigurare, majoritatea încep cu 1-2 camioane.
Românii sunt «tracționiștii» Europei, autocamioanele de la noi sunt considerate ca albinele în Europa, pentru că nu stau deloc. Spaniolii și francezii, de exemplu, lucrează de luni până vineri, când și-au parcat mașina, pe când românii dacă au început săptămâna de lucru joi, sâmbăta-duminica muncesc.
Spaniolii nu semnează pe Germania, Danemarca, Norvegia iarna, pentru că n-au experiență să conducă pe polei sau zăpadă
Patronii din România iau curse pe contract, în principiu, pe Turcia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Italia … (…) Sunt firme din Constanța, Cluj, Brașov, Suceava.”, a declarat pentru Termene.ro Sterică Fudulea, un șofer din Tulcea cu o experiență de șoferie de 36 de ani, dintre care 15 ani pe curse externe.
Un șofer ce face curse externe pornește de la 2.000 de euro și ajunge și peste 3.000 de euro pentru cei ce au experiență, însă asta depinde de diurnă sau de sporuri. Totuși, meseria este grea: mii de kilometri pe lună, stat departe de casă, etc.
Citește și : Culmea crizei: Un pensionar din Buzău a plătit 22.000 lei cash pentru un loc de parcare pentru Dacia sa
„Noi șoferii avem o viață de pușcăriaș, trebuie să fii dur și tare, ești singur pe o mașină de tonaj, faci mii de kilometri – 13 000 de kilometri pe lună. Aici se muncește, dar suntem și plătiți, firma este românească, iar transportatorul este spaniol. Suntem angajați în țară la o firmă internațională de transport, dar efectuăm curse în toate țările din Europa – Portugalia, Spania, Cehia, Polonia, Germania, țările nordice – Danemarca, Suedia. Șoferii sunt plătiți la curse în funcție de distanța parcursă în kilometri, alții cu diurnă externă pe zi – 85 euro, 100 euro, 105 euro pe zi. Ai vechime, ai seriozitate, ești plătit bine”, arată Fudulea.