Şoferii vor trebui să plătească TAXĂ DE DESCARCERARE. Ştirea falsă care a încins internetul

Şoferii din Timiş sunt speriaţi de o lege care nu există. "Telefonul fără fir" a înnebunit conducătorii auto care cred că ar trebui să plătească o anumită … taxă de descarcerare, desigur o informaţie falsă, pentru care ar plăti cinci lei şi în schimbul căreia ar primi un sticker, informaţie la rândul ei falsă.

03 mart. 2017, 10:34
Şoferii vor trebui să plătească TAXĂ DE DESCARCERARE. Ştirea falsă care a încins internetul

De câteva zile, pe Facebook se discută tot mai intens despre o ipotetică taxă de descarcerare, care ar fi obligatoriu de plătit de şoferi, scrie tion.ro. Unii dintre aceştia sunt speriaţi că ar urma să plătească amenzi pentru lipsa acesteia, deşi, legal, nu există aşa ceva. Cei speriaţi spun că ar trebui plătită o taxă de cinci lei, în benzinăriile Petrom, în schimbul căreia ar primi un sticker. Informaţie din nou falsă, de fapt cei cinci lei nu se plătesc pentru acel sticker, care se distribuie gratuit în benzinării, ci este solicitată la diferite birouri de copiat acte, acolo unde pentru suma amintită şoferii primesc câteva copii xeroxate după o anumită carte de salvare, o iniţiativă a Automobil Clubul Român, care a realizat un asemenea document ce ajută echipele de intervenţie în caz de accident.

Citeşte şi Taxă auto pe bază de stickere colorate lipite în parbriz, în locul timbrului de mediu, pentru a intra în marile oraşe din România

Dar cum folclorul funcţionează, ideea s-a perpetuat asemenea unui bulgăre de zăpadă şi fiecare participant la „telefonul fără fir” a adăugat propriile informaţii şi versiuni asupra situaţiei. Cert este că informaţia a devenit virală şi mulţi au luat-o de bună, deşi nu există niciunde o asemenea… taxă de descarcerare, o obligaţie legală care să prevadă aşa ceva sau posibilitatea de amendare pentru lipsa unei obligaţii care nu există.

Tot circul a început în anul 2015, atunci când cei de la ACR au lansat ideea că ar fi de recomandat ca toate autovehiculele să aibă o schiţă care să prezinte locul unde se află, de exemplu bateria maşinii sau siguranţele acesteia. Denumită cartea de salvare, hârtia ar fi trebuit să ajute la intervenţia în caz de accident a echipelor de salvare specializate. De la această recomandare s-a ajuns să se discute între şoferi despre existenţa unei anumite obligaţii legale de deţinere a acestui document. Vorbim de o primă informaţie falsă.

Cei de la ACR spun că nu este nimic mai mult decât o recomandare, în niciun caz o obligaţie legală, asemenea cărţi de siguranţă nici măcar nu există pentru toate tipurile de autovehicule. Pe pagina de internet a ACR există publicate câteva asemenea schiţe, realizate de producătorii autovehiculelor, dar numărul de modele este limitat, iar multe dintre schiţe sunt oferite doar în limbi străine, nici măcar în engleză.

Cert este că această idee falsă a fost propagată intens, iar cei cu spirit antreprenorial au profitat din plin de ea. Iar aici vorbim despre cei care au xeroxuri, cei de acolo au păcălit la rândul lor şoferii despre „obligativitatea” documentului. Oamenii sunt păcăliți să cumpere documentul preţios, pentru care li se cere suma de cinci lei. De la această sumă de cinci lei a pornit o a doua fabulaţie. Unii au preluat ideea si au spus că, de fapt, aceasta ar fi o taxă care se plăteşte în benzinării, iar la schimb oamenii ar primi un sticker, care ar atesta, chipurile, plata „taxei de descarcerare”. Din nou fals, suma este solicitată de cei care fac copii după acele schiţe banale, iar acele stickere sunt oferite gratuit şoferilor şi au imprimat un număr de telefon, adresa de web şi o adresă de e-mail ale Automobil Clubul Român.

Evident, cel puţin în acest moment, în România nu există nicio obligaţie legală de a plăti această taxă inexistentă de „descarcerare”.

Cei de la ACR insistă că o asemenea oligaţie nu există, ideea lor a fost doar o recomandare care să ajute la salvarea de vieţi.

„Noi nu am lansat această carte de salvare ca şi o obligaţie legală, am discutat despre o recomandare, o asemenea schiţă poate ajuta pompierii atunci când intervin la un accident. Nu suntem noi cei care au lansat această idee de lege”, am aflat de la surse din cadrul ACR.

De asemenea, Poliţia Rutieră precizează clar că nu există nicio obligaţie legală de plată a unei asemenea taxe sau a existenţei unei asemenea cărţi de salvare.

Citeşte şi Primarul Londrei introduce o taxă nouă pentru maşinile poluante

„Polițiștii de la Rutieră nu au aplicat și nu aplică sancțiuni în astfel de situații. Nu există nicio prevedere legală în acest sens”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Deşi psihoza şoferilor există, nimeni nu ştie nici măcar ce autoritate ar putea să se ocupe de o asemenea taxă care nu există. La Registrul Auto Român nu există niciun fel de informaţii în acest sens, nu au fost şoferi care să ceară informaţii legate de astfel de taxe sau de necesitatea deţinerii unei asemenea cărţi de salvare. În plus, nu au fost depuse reclamaţii legate de acest subiect perpetuat pe internet. La solicitarea noastră referitoare la o poziţie oficială a RAR legată de acest subiect am aflat că pe această temă nu există obligaţii legale ale şoferilor şi că vom primi un răspuns oficial în termenul legal de maxim 30 de zile.

Inclusiv pe pagina de internet a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului pentru Interne se precizează despre această carte de siguranţă că este doar parte a unei campanii şi nicidecum o obligaţie legală:

„V-ați gândit vreodată că o schiță, un desen, vă poate acorda o șansă în plus la viață în cazul unui accident rutier? Cartea de Salvare la Bord – CSB – poate fi acea șansă la viață care ni se acordă, începând de astăzi (n.r. 16 octombrie 2015), în cadrul campaniei lansată de Automobil Clubul Român și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și promovată de Departamentul pentru Situații de Urgență și OMV Petrom”.