Tragedia din Muntenegru: Şoferul autocarului nu avea contract de muncă şi nici aviz psihologic

Şoferul autocarului care s-a răsturnat în Muntenegru, George Ciobanu, nu avea contract de muncă la firma care asigura transportul, nici avizele medical şi psihologic, a declarat, vineri, Adrian Kritikos, inspector la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).

28 iun. 2013, 11:44
Tragedia din Muntenegru: Şoferul autocarului nu avea contract de muncă şi nici aviz psihologic

Inspectorul Adrian Kritikos a spus că imediat după producerea accidentului a fost în control la sediul firmei Gregory Tour, căreia îi aparţinea autocarul implicat în accident, iar patronul acesteia nu a putut prezenta contractul de muncă, avizul medical şi cel psihologic pentru George Ciobanu.

Patronul firmei avea opt şoferi angajaţi, dintre care şapte aveau acte în regulă, a precizat Adrian Kritikos.

În urma verificărilor, inspectorul ISCTR a anunţat că s-au găsit mai multe nereguli, motiv pentru care patronul firmei Gregory Tour, Ştefan Grigore, a primit dublul amenzii maxime.

„Chiar eu i-am scris procesul verbal de amendă, pe care mărturisesc că l-am completat cu satisfacţie”, a mai spus Kritikos, fără a preciza cuantumul amenzii.

Citeşte şi Patronul Gregory Tour: Şoferul autocarului era detaşat la noi şi avea toate actele în regulă

Un autocar al firmei Gregory Tour, în care se aflau turişti români, s-a răsturnat într-o prăpastie, duminică, în jurul orei 18.00, ora României. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 18 persoane, printre care şi şoferul autocarului, iar alte 29 au fost rănite. Răniţii au fost aduşi în România marţi, cu două aeronave militare, şi internaţi la spitalele Universitar, Floreasca, Elias şi Bagdasar-Arseni.

Dezvăluiri CUTREMURĂTOARE ale unei supravieţuitoare din Muntenegru: Am văzut cum au fost spulberaţi

Autocarul era condus de George Ciobanu, care lucra ca şofer în cadrul Poliţiei Capitalei, la Logistică. Potrivit oficialilor din Poliţia Capitalei, el lucra din septembrie 2012 şi la firma care a transportat turiştii în Muntenegru.

Patronul firmei Gregory Tour, Ştefan Grigore, declara marţi, după ce a fost audiat la Parchetul instanţei supreme, că George Ciobanu, care era şi angajat al Poliţiei Capitalei, a fost „detaşat temporar” pentru această deplasare de la o firmă patronată de fiul acestuia, după ce angajatul programat iniţial pentru cursă a intrat în concediu.

Victima accidentului din Muntenegru: Am realizat că o să ne prăbuşim. Sunt unul dintre norocoşi

El a adăugat că le-a dat procurorilor informaţii privind starea tehnică şi juridică a autocarului, precum şi despre şoferii firmei. Patronul de la Gregory Tour a mai spus că a fost solicitat de procurori să aducă documente justificative de la firmă şi că va sprijini, în acest caz, şi cercetările Inspectoratului Teritorial de Muncă.

La Parchetul instanţei supreme a fost, marţi, şi directorul agenţiei de turism Mareea Travel, Marius Usturoiu. Acesta declara că a fost chemat de anchetatori pentru a i se spune ce documente necesare pentru anchetă să aducă.

MĂRTURIA unei victime în accidentul din Muntenegru: „M-am trezit şi eram toţi împrăştiaţi pe stânci”

Mareea Travel este agenţia care a organizat circuitul turistic în care s-a produs accidentul, Usturoiu afirmând, luni, că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma acestuia aparţine transportatorului, Gregory Tour.

Parchetul instanţei supreme face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut sprijinul autorităţilor din Muntenegru în acest caz, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Anchetatorii muntenegreni au stabilit că autocarul se deplasa cu o viteză de 80 de kilometri pe oră, aceasta fiind de două ori mai mare decât limita admisă pentru acest sector de drum, potrivit datelor înregistrate de tahograf, citate de presa locală.

Citeşte şi Locul accidentului din Muntenegru fusese marcat cu un indicator rutier care a dispărut